Tagad var iztikt bez Lietuvas: Kaļiņingrada ir enerģētiski neatkarīga

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasЭлектрическая подстанция
Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija sekmīgi veikusi Kaļiņingradas apgabala energosistēmas darba testus izolētā režīmā.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Kaļiņingradas apgabala energosistēmas darba testi izolētā režīmā bija sekmīgi. Ar jauno gāzes staciju palīdzību Krievijai izdevies nodrošināt pietiekama elektroenerģijas apjoma ražošanu un noregulēt frekvenci, portālam ERR pastāstīja Igaunijas uzņēmuma Elering vadītājs Tāvi Veskimēgi.

Линии электропередач - Sputnik Latvija
Kaļiņingradas apgabals apturēja elektroenerģijas piegādes Lietuvai

22. maijā Kaļiņingradas apgabalā sākās energosistēmas darba testēšana izolētā režīmā. Sākotnējā informācija liecināja, ka pārbaudes ilgs trīs dienas, taču Igaunija informēja, ka arī ceturtajā dienā, sestdien, 25.  maijā, Krievijas eksklāva energosistēma strādāja izolēti.

"Izmēģinājumi bija sekmīgi. Kaļiņingradas apgabals strādāja izolētā režīmā no trešdienas rīta, un šajā laikā neradās nekādas problēmas. Tātad viņi ar savu jauno gāzes elektrostaciju palīdzību ir tikuši galā ar frekvences regulēšanu. Baltijas valstu izstāšanās no BRELL noteikums ir Kaļiņingradas apgabala elektrosistēmas izolēta darba spēja, un to patlaban Krievijas Federācija izmēģināja. Tas ir, var teikt, ka tas ir Baltijas elektrosistēmas atdalīšanās no Krievijas vienotās elektrosistēmas procesa daļa," teica Elering vadītājs.

Krievija veic nepieciešamos pasākumus, kas saistīti ar Baltijas valstu atslēgšanos no tās energosistēmas. Ar mērķi nodrošināt Kaļiņingradas apgabalu ar elektroenerģiju, tika uzbūvēta Majakovska un Talahovska TES ar 156 MW jaudu un Pregoļskas gāzes TES ar 456 MW jaudu. 2020. gadā plānots noslēgt Primorskas ogļu TES būvdarbus ar 198 MW jaudu – tā būs rezerves stacija un strādās "aukstās rezerves" režīmā.

Электроподстанция - Sputnik Latvija
Lētāko elektroenerģiju Lietuvai pārdod Kaļiņingrada un Baltkrievija

24.-26. maijā tika ieplānots Kaļiņingradas apgabala energosistēmas izolēta darba tests, taču tagad kļuva zināms, ka tas sācies divas dienas agrāk.

Pēc tam, kad informācija par testiem kļuva zināma Baltijas valstīs, elektroenerģijas padeves sistēmu operatori Augstsprieguma tīkls (AST, Latvija) un Elering (Igaunija) paziņoja, ka neveiks Baltijas valstu energosistēmu darba izmēģinājumus izolētā režīmā, kas bija ieplānoti jūnija sākumā.

Ziņu lente
0