Aviobāzē Lietuvā atrasts Otrā pasaules kara laiku apbedījums

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arheologi cenšas noskaidrot, kas apglabāti atsevišķos un masu kapos.

RĪGA, 25. maijs – Sputnik. Lietuvas Bruņoto spēku Šauļu aviācijas bāzes teritorijā, iespējams, apglabāti vairāki simti Otrā Pasules kara upuri, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz valsts Aizsardzības ministrijas preses dienestu. 

Pie šāda secinājuma nonākuši arheologi pētījumu noslēgumā – tie sākās, kad bāzes rajonā tika atrastas neidentificētas cilvēku mirstīgās atliekas, sagatavojot lietusūdens noteku kravu sadales laukumā.

Pētījumi ritēja kopš 2018.gada nogales, taču tika apturēti slikto laikapstākļu dēļ.

Padomju karagūstekņu nometne - Sputnik Latvija
Nav atlicis nekas: Rīgā nojaukta padomju karagūstekņu nometnes ēka

2019.gada pavasarī arheologi atsāka darbus un maijā secināja, ka tur, kur plānots būvēt laukumu, atrodami aptuveni 70-80 kapi. Starp apbedījumiem ir atsevišķi un masu kapi, kuros apglabāti līdz desmit aizgājēji.

Vienā no bedrēm tika atrast masu apbedījums. Domājams, tajā ir vairāku desmitu cilvēku mirstīgās atliekas. Arheologi uzskata, ka aviācijas bāzes teritorijā atdusas aptuveni 700 cilvēki.

Aviācijas bāzes komandieris pulkvedis Antans Matutis pastāstīja, ka karavīriem nebija nekādas informācijas par apbedījumiem šajā rajonā, jo teritorija nebija iekļauta aizsargājamo nekustamo īpašumu objektu sarakstā.

"Tāpēc, kad atradām mirstīgās atliekas, mēs informējām atbilstošās iestādes un pasūtījām provizoriskos arheoloģiskos pētījumus, kuri sniegs atbildes par to, kas te apglabāti un – daudz svarigāk, kāds ir kapu skaits un kādā teritorijā," pastāstīta Matutis.

Detalizētāki arheoloģiskie pētījumi palīdzēs noskaidrot, kas apglabāts Šauļu zemē – Otrā pasaules kara karavīri vai civilpersonas.

Kad visas mirstīgās atlikas būs izrakstas, Šauļu pilsētas pašvaldība izveidos komisiju, kurā strādās kompetentas valsts iestādes. Pēc arheoloģisko materiālu analīzes komisija sniegs ierosinājumus par mirstīgo atlieku izvešanu, pārapbedīšanu un aizlūgumu.

Patlabam būvdarbi aviācijas bāzes rajonā lokalizēto apbedījumu zonā ir apturēti.

Ziņu lente
0