Zeļenskis apņēmies atlaist Augstāko radu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВторой тур выборов президента Украины
Второй тур выборов президента Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimira Zeļenska prezidentūra varētu sākties ar parlamenta atlaišanu.

RĪGA, 17. maijs – Sputnik. Ukrainas jaunievēlētais prezidents Vladimirs Zeļenskis iniciēs parlamenta atlaišanu, paziņoja viņa padomnieks Dmitrijs Razumkovs programmas "Tiesības uz varu" ēterā.

"Protams, viņš to iniciēs," atbildēja politiķis uz raidījuma vadītājas jautājumu par Zeļenska plāniem atlaist parlamentu.

Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Rietumi steidzina: Ukrainā izraudzīts prezidenta inaugurācijas datums

Viņš piebilda, ka viens no parlamenta atlaišanas priekšnoteikumiem ir koalīcijas trūkums Radā.

Pie tam ievēlētais prezidents ir gatavs palīdzēt deputātiem izpildīt vismaz daļu agrāk doto solījumu," piezīmēja Razumkovs.

Iepriekš Zeļenskis pārmeta deputātiem, ka viņi apzināti ieildzinājuši viņa inaugurācijas termiņus, lai atņemtu viņam iespēju panākt pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas likumā paredzētajā termiņā – līdz 27.maijam. Vakar Rada pieņēma lēmumu organizēt inaugurāciju 20.maijā.

Ukrainas normatīvie akti paredz, ka Radas atlaišanas iniciācijai var būt trīs iemesli: koalīcijas trūkums parlamentā, deputātu nesapulcēšanās uz sēdēm viena mēneša laikā, kā arī parlamenta nespēja izveidot valdību. Saskaņā ar Konstitūciju, tikai prezidents var parakstīt dekrētu par parlamenta atlaišanu.

Переговоры лидеров России, Германии, Франции и Украины в Минске - Sputnik Latvija
G7 aicina Porošenko uzsākt pakāpenisku varas nodošanu Ukrainā

Lai to nepieļautu, frakcija "Tautas fronte" plāno paziņot par izstāšanos no koalīcijas "Eiropeiska Ukraina", vēsta ukraiņu interneta izdevums "Ļevij bereg". Šajā gadījumā spīkers sāks 30 dienu atskaiti, kuru laikā parlamentā jaizveido jauns vairākums. Pēc šī termiņa prezidents varēs atlaist parlamentu.

"Ja rīt mēs nāksim klajā ar paziņojumu, 30 dienu termiņš beigsies 16.jūnijā, kad atlaišana vairs nebūs iespējama ne praktiski, ne teorētiski," izdevumam pavēstīja "Tautas frontes" pārstāvis.

Volodimira Groismana valdību 2016.gadā izveidoja "Petro Porošenko bloka" un "Tautas frontes" koalīcija.

Ziņu lente
0