Igaunijā - cilvēcīgāk: EP deputāts no Latvijas salīdzināja skolu reformas

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийско - эстонская граница в Валке
Латвийско - эстонская граница в Валке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valkas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, kuri vēlas, lai viņu bērni kaut vai daļēji iegūtu izglītību dzimtajā valodā, zināmā mērā ir paveicies – viņiem ir iespēja sūtīt savus bērnus krievu skolā Igaunijas Valgā.

RĪGA, 14. maijs – Sputnik. Latvijas Valkas pilsētas iedzīvotāji arvien biežāk sūta savus bērnus krievu skolā Igaunijas Valgā – tur pagaidām nav nekādu reālu plānu pilnībā iznīdēt krievu valodu izglītībā, pastāstīja EP deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins savā Facebook lapā.

Valga ir pilsēta Igaunijas dienvidos, kura atrodas blakus Latvijas Valkai. Patiesībā tās veido vienu pilsētu.

Константин Чекушин в Родительской шеренге на акции в защиту русских школ в риге 1 мая 2019 года - Sputnik Latvija
Čekušins: latvieši baidās no Putina portretiem krievu skolās

Pēc Andreja Mamikina sacītā, kurš nesen paviesojies Valkā, Latvijas iedzīvotāji "sen ir Igaunijas pusē", jo tur gan ekonomiskais stāvoklis ir labāks, gan krievvalodīgo izglītību neviens negrasās likvidēt.

"Arvien vairāk Latvijas pilsoņu reģistrējas un strādā Valgā, pilsētas Igaunijas daļā: Igaunijā ir vairāk darba iespēju, augstāki sociālie pabalsti, plašāks bezmaksas medicīnisko pakalpojumu grozs. Un pat vietējie Valkas krievi, kuri strādā Valgā, sūta savus bērnus Valgas krievu skolā, Igaunijā. Tajā pērn krievu bērnu skaits palielinājies par 60 un nebūt ne tāpēc, ka sācies demogrāfijas bums Igaunijas iedzīvotāju vidū," uzrakstīja Mamikins.

Viņš norādīja, ka Igaunijā nav totālas valsts krievu skolu slēgšanas plānu, neviens negrasās aiztikt arī privātas krievu augstskolas. "Kāpēc tiem igauņiem viss ir savādāk, kaut kā cilvēcīgāk, vai?" – ar šādiem vārdiem politiķis no Latvijas noslēdza savu publikāciju.

Latvijas Saeima pērnā gada martā galīgajā lasījumā pieņēma Izglītības likuma un Vispārējās izglītības likuma grozījumus, kuri paredz, sākot ar 2019./20. mācību gadu pakāpenisku pāreju uz mācībām lašitviešu valodā nacionālo minoritāšu skolu vidusskolas posmā. Pilna pāreja uz mācībām latviešu valodā tiks pabeigta 2021. gada 1. septembrī. Valsts prezidents šo grozījumus ir parakstījis.

Экс-министр экономики Арвилс Ашераденс - Sputnik Latvija
Ašeradens atzina, ka Latvijas sabiedrība pretojas skolu pārejai uz mācībām latviešu valodā

Šī gada aprīlī Latvijas Satversmes tiesa atzina valsts vidējās izglītības bilingvālās sistēmas likvidāciju par likumīgu. Tiesa izsprieda, ka skolu reformas grozījumi atbilst Satversmes un citu Latvijas likumu normām tajā, kas attiecas uz valsts skolām. Attiecībā uz privātām skolās tiks veikta izskatīšana atsevišķas lietas ietvaros.

Šis ST lēmums izraisīja sašutuma vilni ne tikai Latvijas politiķu un tiesībsargu vidū. Arī Krievijā Latvijas ST lēmumu nosauca par politisku, kā arī paziņoja, ka tas pārkāpj Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības un kalpo par iemeslu prasības iesniegšanai Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Pirmajā maijā Rīgā notika kārtējā protesta akcija pret skolu pāreju mācībām latviešu valodā, kuru organizēja Latvijas Krievu savienība.

Ziņu lente
0