"Tadžikistānas vergu" lietā parādījies svarcēlāja un bijušā deputāta Ščerbatiha vārds

© AP Photo / DAMIEN MEYERВиктор Щербатых
Виктор Щербатых - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā tadžiku atslēdznieki nonāca verdzībā Latvijā un kāds sakars ar to Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidentam Viktoram Ščerbatiham.

RĪGA, 13. maijs – Sputnik. Lietā par cilvēku tirdzniecību Latvijā parādās jauns pavērsiens. Saskaņā ar telekanāla LNT informāciju, ar to varētu būt saistīts iepriekš pazīstams Latvijas svarcēlājs un bijušais Saeimas deputāts Viktors Ščerbatihs.

Рабочие на стройке, архивное фото - Sputnik Latvija
Migrantus no Tadžikistānas izglāba no darba verdzības Latvijā

Pēc cietušo Tadžikistānas pilsoņu sacītā, kuri ieradās Latvijā labāka darba meklējumos, pārrunās ar kompāniju TVIDES, kas neizmaksāja viņiem algu, piedalījās esošais Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidents Viktors Ščerbatihs.

Viesstrādnieki raksturo Ščerbatihu kā viņu darba devēja tā dēvēto "jumtu", Ščerbatihs varēja nokārtot problēmas ar likumdošanu.

Ir pat audioieraksts, kurā cilvēks ar Ščerbatiha balsi skaidro tadžiku strādniekiem, ka naudu viņi nesaņems, jo firmai esot smags finanšu stāvoklis.

Iepriekš pazīstams sportists, divkārtējs Olimpisko spēļu laureāts, atzina, ka balss ierakstā ir viņa, taču kategoriski noliedz saikni ar "vergu lietu". Pēc viņa sacītā, viņš nejauši iegājis ciemos pie firmas TVIDES īpašniekiem, kuri ir viņa draugi, lai apspriestu sadarbības iespējas. Beigās iznāca, ka viņam esot nācies mierināt abas tobrīd konfliktējošās puses. Ščerbatihs apgalvo, ka viņam šajā lietā tiek celta neslava, tāpēc tagad jau viņš ir vērsies policijā ar attiecīgu iesniegumu.

Tāpat, saskaņā ar telekanāla datiem, ir zināms, ka uz Latviju atbraukušos Tadžikistānas pilsoņus uzaicinājis strādāt viņu tautietis Akramhons Usmanhonovs. Viņš jau sen ir iekārtojies uz dzīvi Latvijā, viņam pieder divas kafejnīcas Plovbar – viena Iļģuciemā, otra nesen atvērtā Purvciemā. Par saviem uzaicināšanas pakalpojumiem Usmanhonovs pieprasīja 150 eiro no katra no 19 tautiešiem, kuri ieradās strādāt par atslēdzniekiem, pluss papildus viņš palūdza turpmāk atdot viņam 10% no algas, kura Tadžikistānas migrantiem uz papīra sastādīja apmēram tūkstoti eiro pirms nodokļu nomaksas.

Vardarbība. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV uzskata, ka Latvija slikti cīnās ar vergu tirdzniecību

Tālāk situācija attīstījās sekojoši: TVIDES pārstāvji paziņoja, ka viņiem esot nepieciešami nevis atslēdznieki, bet mūrnieki. Un pēc kāda laika viesstrādniekiem tika pateikts, ka naudu viņi nesaņemšot paveikto darbu sliktās kvalitātes dēļ.

Beigās tadžiku strādniekiem nācās vērsties Latvijas Valsts darba inspekcijā (VDI). Pārbaudes laikā inspekcija konstatēja pārkāpumus darba devēja rīcībā, tāpēc lietā iesaistīja valsts Iekšlietu ministriju. Izmeklēšana konstatēja, ka Tadžikistānas pilsoņi kļuvuši par cilvēku tirdzniecības upuriem. Pagaidām izmeklēšana turpinās. Trim migrantiem izdevās pamest Latviju, pārējie 16 cilvēki iziet sociālo rehabilitāciju un saņem valsts atbalstu.

"Personas norādīja, ka viņi jau ilgtermiņā nav ēduši, ka nav minimālās garantijas izdzīvošanai. Mēs kopā gan ar Valsts robežsardzi, gan Valsts policiju apsekojām to vietu, kur viņi dzīvo, sapratām, ka ir jāpiesaista nevalstiskā organizācija, lai palīdzētu šiem cilvēkiem," paskaidroja darba inspekcijas vadītāja Baiba Puķukalne.

Ziņu lente
0