Hroļenko: nevajag imitēt militāro aktivitāti Krievijas tuvumā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasМеждународные военные учения Summer Shield XIV в Латвии
Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reāla konflikta gadījumā Amerikas un Rietumeiropas karaspēki diez vai palīdzēs Baltijas valstīm, jo katram pašam savs krekls tuvāks, uzskata eksperts Aleksandrs Hroļenko.

RĪGA, 13. maijs – Sputnik. Šodien Latvijā sākas ikgadējās starptautiskās NATO mācības Summer Shield XVI, tās ilgs līdz 25. maijam. Manevros piedalās apmēram tūkstotis karavīru no desmit Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstīm: Albānijas, Čehijas, Kanādas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Spānijas, Slovēnijas, Slovākijas un Vācijas. Mācību laikā militārpersonas apgūs apakšvienību mijiedarbību, pilnveidos gaisa un sauszemes operāciju vadības procedūru.

Военные учения Железный волк в Литве - Sputnik Latvija
Bailes no KF karavīriem un nāve zem nolūzuša koka zara: kā klājas NATO bataljonam Lietuvā

Militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko uzskata, ka mācības – tās ir tikai militārās aktivitātes imitācija, taču militārpersonas tomēr nebrauc uz Latviju cept gaļu, bet gan apgūt apakšvienību mijiedarbību, pilnveidot gaisa un sauszemes operāciju vadības procedūru.

"Militāri politiskā spriedze reģionā tiek veidota mākslīgi, un reāla konflikta gadījumā Amerikas un Rietumeiropas karaspēki diez vai palīdzēs Baltijas valstīm, jo katram pašam savs krekls tuvāks. Starp citu, Gruzija izdarījusi pareizus secinājums no šāda veida sadarbības un tomēr atteicās no ASV militārās bāzes savā teritorijā. Miermīlīga politika attiecībā pret Krieviju ir drošības garantija visiem tās kaimiņiem, un nevajag taisīt liekas kustības un imitēt militāro aktivitāti kodola lielvalsts tuvumā," atgādināja Hroļenko Sputnik Latvija intervijā.

Pēdējo gadu laikā NATO palielinājis šāda veida mācību skaitu Baltijas valstīs. 2019. gadā Brisele ieplānojusi sarīkot 102 mācības, un 39 no tām ir atvērtas NATO sabiedrotajiem. 2018. gadā attiecīgi notika 103 un 51 operācija.

Ziņu lente
0