Kas "iezagās" Uzvaras dienā Latvijas NBS formastērpā: Pabriks pieprasa sodīt "nelieti"

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятник Освободителям в Риге
Памятник Освободителям в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika vērīgā acs saskatījusi vīrieti Nacionālo bruņoto spēku formastērpā Uzvaras dienas svinībās Daugavpilī: Aizsardzības ministrijas vadītājs pieprasa steigšus izdomāt sodu.

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Rezervista dalību 9. maija svinībās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku formastērpā aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzskata par nepieņemamu, vēsta Mixnews.lv.

Fotogrāfijā, ko publicējis portāls Tvnet.lv, tūkstošu cilvēku vidū, kuri svinēja Uzvaras dienu Daugavpilī, Pabriks pamanījies saskatīt vīrieti NBS formastērpā.

Акция Бессмертный полк в Риге - Sputnik Latvija
Atliek tikai galvaskausus ar lineālu mērīt: Latvijas krievi 9. maiju neatdos

Aizsardzības ministrija steidzamā kārtā ķērās klāt fotogrāfijas izpētei. Un, kā pastāstījis iestādes preses sekretārs Kaspars Galkins, eksperti konstatējuši, ka fotogrāfijā patiešām ir redzam NBS ikdienas formastērpā ģērbies cilvēks.

Pabriks steidz nosodīt NBS dienējošā klātbūtni svētkos, nosaucot viņa rīcību par "morāli nepieņemamu". Turklāt, ministrs grasās steidzamā kārtā sagatavot attiecīgus normatīvo aktu grozījumus, kuri ļauj sodīt par nelikumīgu rezervistu formastērpa valkāšanu.

Jo pagaidām Latvijā aizlieguši valkāt tikai padomju karaspēku formastērpu un izmantot to simboliku. Par to, ka kāds no militārpersonām godā savu senču varoņdarbu un uzdrīkstēsies atnākt NBS formastērpā uz Uzvaras dienas svinībām, Saeimā, acīmredzot, nebija padomājuši.

Simtiem tūkstošiem cilvēku

Aizsardzības ministrijā norādīja, ka rezerves karavīriem atļauts valkāt formastērpu tikai oficiālo valsts svētku, piemiņas un atceres dienās, militāro vienību pasākumu dienās un citos pasākumos, kurus Latvijā un ārzemēs atbalsta Aizsardzības ministrija un NBS.

Память о Победе не умрет: Бессмертный полк в Риге собрал рекордное число участников - Sputnik Latvija
Video
Piemiņa par Uzvaru ir dzīva: rekordliels "Nemirstīgā pulka" dalībnieku skaits Rīgā

Likuma normu, kas paredz sodu par nelikumīgu rezerves karavīra formastērpa valkāšanu, Latvijā nav.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Uzvaras dienas svinībās Latvijā piedalījās simtiem tūkstošiem republikas iedzīvotāju. Tostarp, tūkstošiem cilvēku Rīgā pulcējās pie pieminekļa Atbrīvotājiem, lai noliktu ziedus.

Turklāt, akcija "Nemirstīgai pulks" Rīgā kļuva par vienu no vērienīgākajām ārpus Krievijas robežām. Saskaņā ar policijas aplēsēm, pasākumā piedalījās apmēram 15 tūkstoši cilvēku, pēc organizatoru aprēķiniem – ap 20 tūkstošiem.

Ziņu lente
0