Bijušais Vācijas ĀM vadītājs zina, kā pasargāt Baltiju no Krievijas

© REUTERS/Michaela RehleМинистр иностранных дел Германии Зигмар Габриэль
Министр иностранных дел Германии Зигмар Габриэль - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijai jāizveido speciāls fonds un katru gadu jātērē 20 miljardi dolāru Baltijas valstu un Polijas aizsardzībai no Krievijas, uzskata bijušais Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Par jauno pasaules kārtību, Vācijas atbildību par drošību Eiropā un aizsardzības izdevumiem bijušais Vācijas vicekanclers un bijušais ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels pastāstīja intervijā avīzei Svenska Dagbladet.

"Notiek visnopietnākās izmaiņas. Pasaules kārtība, kura pastāvējusi kopš Otrā pasaules kara laikiem, bija ļoti ērta – sevišķi mums, vāciešiem. Mēs varējām kārtot savas darīšanas, savukārt pārējos jautājumus risināja ASV un, zināmā mērā, francūži. Tad nu lūk, tagad tas vairs tā nav," paziņoja Gabriels.

Pēc politiķa domām, Savienotās Valstis jau sen un sevišķi pēc Donalda Trampa nākšana pie varas cenšas pārlikt atbildību par drošību no saviem uz Eiropas pleciem. Pēc viņa sacītā, Amerikas prezidents apšaubījis NATO Statūta 5. pantu, kurā teikts, ka uzbrukums vienam alianses loceklim tiek uzskatīts par uzbrukumu visai aliansei.

Komentējot Trampa aicinājumus paaugstināt aizsardzības izdevumus NATO valstīs līdz 2% no IKP, Gabriels atzīmēja, ka viņa valsts pērn aizsardzībai iztērējusi nedaudz vairāk nekā 1,2% no IKP. Pēc viņa domām, Vācija varētu palielināt savus militāros izdevumus līdz 1,5% no IKP, lai modernizētu Vācijas Bruņotos spēkus, savukārt pārējos 0,5% (vairāk nekā 20 miljardus dolāru) novirzīt speciālā fondā "Baltijas valstu un Polijas aizsardzībai no Krievijas".

Морские пехотинцы США во время учений НАТО Trident Juncture 18 в Исландии - Sputnik Latvija
Eiropas valstis tērē aizsardzībai pieckārt vairāk nekā Krievija

Turklāt, Berlīne, pēc Gabriela sacītā, pārņems no ASV lauvas daļu atbildības par bijušā Varšavas līguma valstu drošību un to "aizsardzību no Maskavas".

Nesen NATO alianses 70. gadadienas svinībās prezidents Donalds Tramps atkal asi kritizēja vāciešus par to, ka viņi maz tērē aizsardzībai, tāpēc viss slogs gulstas uz ASV pleciem.

Esošais Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss noliedza apsūdzības par "militāro liekēdību", atzīmējot, ka Vācija kopš 2014. gada paaugstinājusi militāros izdevumus gandrīz par 40%. Tāpat ministrs uzsvēra, ka "izdevumu sloga sadalīšana paredz kaut ko vairāk, nekā finanšu tēriņus".

Tikmēr daudzi vācieši neuzskata par nepieciešamu taisnoties Vašingtonas priekšā par "pieticīgiem" aizsardzības izdevumiem, neatbalsta starptautiskās militārās misijas un apšauba pašu NATO nepieciešamību. Arī pašās ASV attieksme pret aliansi mainās aliansei nelabvēlīgā virzienā.

Ziņu lente
0