Nāksies papūlēties: kā nobalsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās

© Sputnik / Sergey MelkonovОфис Европарламента в Латвии
Офис Европарламента в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā nobalsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ja vēstule ar informāciju par vēlēšanu iecirkni nav saņemta.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. Eiropas Parlamenta (EP) Latvijas biroja vadītāja Marta Rībele paskaidroja, ka virkne vēlētāju Latvijā nav saņēmuši vēstules par to, kādā vēlēšanu iecirknī viņiem jāierodas, lai nobalsotu, vēsta Rus.lsm.lv.

Rībele uzsvēra, ka nobalsot iespējams tikai konkrētā iecirknī – atbilstoši dzīvesvietas deklarācijai.

Партия Согласие - Sputnik Latvija
Politika
"Saskaņa" un "Jaunā Vienotība" ieņem līderpozīcijas pirms EP vēlēšanām

Martā tika vēstīts, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) nosūtīs balsstiesīgajiem iedzīvotājiem informāciju par to, kādā vēlēšanu iecirknī viņi ir reģistrēti, taču PMLP paskaidroja, ka uzņēmums, kas uzvarēja konkursā, pasūtījumu izpildījis nekorekti.

Rībele atzīmēja: ja vēstule nav saņemta, informācija par savu vēlēšanu iecirkni pieejama PMPL mājaslapā pmlp.gov.lv vai pa Centrālās vēlēšanu komisijas tālruni 67049999.

Balsošana Latvijā notiks divos posmos. 22.-24. maijā – iepriekšēja balsošana. 22. maijā iespējams nobalsot vakarā, 23.maijā – no rīta, bet 24.maijā – dienā. Vispārējā balsošana notiks 25. maijā.

Ja vēlētājs ir pārliecināts, ka 25.maijā nevarēs ierasties savā vēlēšanu iecirknī, viņš var nobalsot iepriekš. Rībele paskaidroja, ka tas ir pilotprojkets, tāpēc labāk tomēr līdz 7. maijam noskaidrot vēlēšanu iecirkni. To iespējams nomainīt vietnē pmlp.gov.lv.

Vēlētāji varēs nobalsot ne tikai Latvijā – ja vēlētājs atrodas citā ES valstī, viņš var nobalsot 25.maijā Latvijas pārstāvniecībās. Tiesa, šim nolūkam nepieciešams līdz 7. maijam nomainīt dzīvesvietai piesaistīto vēlēšanu iecirkni pret konkrētu iecirkni ārzemēs.

Citās ES valstīs dzīvojošie var nomainīt vēlēšanu iecirkni vietnē pmlp.gov.lv vai personīgi apmeklējot Latvijas pārstāvniecību.

Vēlēšanās nepieciešama pase vai ID apliecība.

Latvija vēl nav izvēlējusies

Kantar TNS aptauja, kas tika veikta mēnesi pirms EP vēlēšanām, apliecināja: 68% respondentu plāno piedalīties vēlēšanās, 22% iecerējuši ignorēt EP vēlēšanas. Savukārt 10% pat nezināja, ko viņiem iesākt ar savām tiesībām ievēlēt EP deputātus no Latvijas.

Eiropas Parlamenta ēka - Sputnik Latvija
Trīsdesmit cilvēki uz viena EP deputāta krēslu: partijas iesniegušas sarakstus CVK

Tikai 29% no 68% respondentu, kuri nolēmuši piedalīties vēlēšanās, zināja, par ko balsos.

Uz EP deputātu krēsliem no Latvijas pretendē 16 partiju pārstāvji. Uz astoņiem mandātiem, ko EP piešķīris Latvijai, ir 246 pretendenti, tātad uz vienu vietu pretendē vairāk nekā 30 cilvēki.

Lielākā daļa kandidātu ir vīrieši (69,5%). Jaunākajam kandidātam ir 22 gadi, vecākajam – 80, kandidātu vidējais vecums – 48,8 gadi. Augstākā izglītība ir 88,6% kandidātiem, vidējā – 11,4%.

Gandrīz visi kandidāti ir Latvijas pilsoņi. Diviem politiķiem ir ASV pilsonība, pa vienam – Kanādas, Spānijas un Vācijas pilsonība.

Ziņu lente
0