Glābsim sevi paši: krievu skolu aizstāvji šodien organizē jaunu gājienu

© Sputnik / Sergey MelkonovПервомайская демонстрация Штаба защитников русских школ в Риге
Первомайская демонстрация Штаба защитников русских школ в Риге  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārtējais gājiens krievu skolu aizsardzībai notiks 1.maijā. Tas sāksies pusdienlaikā pie Dailes teātra. Atsevišķā "Vecāku kolonnā" ies cilvēki, kuri vēlas paust protestu un nevēlas stāties politisko spēku paspārnē.

RĪGA, 1. maijs — Sputnik. 1. maijā Latvijas Krievu savienība un Krievu skolu aizsardzības štābs organizē kārtējo masveida akciju pret vidējās izglītības pāreju pie mācībām latviešu valodā.

Akcijas dalībnieki pulcēsies pusdienlaikā pie Dailes teātra. Turp Vecāku foruma priekšsēdētājs Konstantīns Čekušins aicina ierasties visus, kuri vēlas paust protestu un nevēlas stāties politisko spēku paspārnē.

Visi – uz gājienu

Gājiena priekšvakarā LKS publicēja savā lapā Facebook video ierakstu par krievu valodas lomu pasaulē un par to, kā to apkaro Latvijā.

Iepriekš vēstīts, ka 23.aprīlī Latvijas Satversmes tiesa nolēma, ka mācības latviešu valodā valsts skolās ir likumīgas.

Их не загнали в угол: русские Латвии продолжат отстаивать право учиться на родном языке - Sputnik Latvija
Video
Viņi nav iedzīti stūrī: krievi joprojām cīnās par tiesībām mācīties dzimtajā valodā

"Paudīsim savus iebildumus – iesim uz 1.maija gājienu!" aicināja LKS.

Partija atgādināja, ka krievu izglītības likvidācija neatbilst tiesiskajām normam un ekspertu slēdzieniem. Tā neapšaubāmi negatīvi ietekmēs bērnus un viņu ģimenes, bet vēlāk – visu valsti kopumā.

"Mūsu valdība nevēlas uzklausīt trešās daļas iedzīvotāju balsis, saprāta balsi un starptautiskās tiesības.

Ir jāiziet ielās un jāparāda savi iebildumi. Mums ir pašiem sevi jāglābj. Aicinām visus 1.maijā pl. 12:00 iziet akcijā par vienlīdzīgām tiesībām uz izglītību dzimtajā valodā," teikts aicinājumā.

LKS atzīmēja, ka bez protesta akcijām varasvīri varēs apgalvot starptautiskajiem partneriem, ka nekāda sašutuma par reformu valstī nav un cīņa par krievu valodu nevienam nav vajadzīga.

"Mūsu tiesībsargiem nebūs nekādu argumentu apgalvojumiem, ka cilvēkus neapmierina tāds viņu tiesību parkāpums. Ir jāiziet akcijā, lai sajustu viens otru un ieraudzītu, ka jūs neesat vieni. Ka mūsu ir daudz. Un mēs varam mainīt situāciju.

Gaidām visus! Atnāciet! 1.maijā pl. 12:00, Dailes teātris," rakstīja LKS.

Iepriekš intervijā radio Sputnik Latvija EP deputāts Miroslavs Mitrofanovs (LKS) paziņoja, ka Satversmes tiesas lēmums skolu reformas jautājumā vēlreiz pierāda: tikai aktīvs krievu mazākumtautības viedoklis, kas pausts protesta akcijās, spēj apturēt un pavērst atpakaļ krievu skolu likvidāciju.

Ne LKS dēļ, ne "Saskaņas" dēļ. Paši sevis dēļ

Tajā pašā laikā un vietā līdztekus Latvijas Krievu savienības locekļiem pulcēsies bezpartejiskie vecāki, kuri vēlas iebilst pret reformu. Atsevišķu "Vecāku kolonnu" organizē Konstantīns Čekušins un Degi Karajevs.

Viņi aicina visus interesentus pievienoties akcijai, lai Latvijas valdība ieraudzītu, ka cilvēki nepiekrīt kanibāliskajiem likumiem, kuri lemj ciešanām bērnus.

Čekušins atzīmēja, ka dažus vecākus biedē politisko spēku dalība cīņā par krievu skolām, tāpēc viņš ieteica soļot atsevišķā kolonnā. Viņš saprot, ka, domājams, cilvēku tajā nebūs daudz, taču viņi to darīs "ne LKS dēļ, ne "Saskaņas" dēļ, bet gan paši sevis dēļ".

"Mums ir tiesības pieprasīt izglītību dzimtajā valodā. Mēs nepiekrītam tam, ka esam izsvītroti no dienas kārtības. Un mēs vēlamies kvalitatīvu izglītību bērniem. Neko no tā visa valdība pat negrasās darīt," Čekušins apliecināja pasākuma lapā Facebook.

Aktīvists nepiekrita viedoklim, ka mūsdienās mītiņi izskatās arhaiski, jo arī ņurdēšana virtuvē nav nekāda izeja. Turklāt protesta akcijas neizslēdz citas metodes cīņā ar reformu – priekšā ir prasība ECT.

"Un mums vajag ieraudzīt, ka mēs neesam vieni savā protestā pret valdības rīcību. Un mums vienam otru jāatbalsta.

Vēl es gribu no sirds pateikties visiem tiem, kuri ir gatavi atklāti paust nepiekrišanu valdības politikai. Tam vajadzīgs iekšējais spēks un pārliecība par savu taisnību.

Акция в защиту русских школ у здания Сейма, 8 февраля 2018 года - Sputnik Latvija
Krievijas politiķis: Latvijas Satversmes tiesas lēmums par krievu skolām ir politisks

Jūs esat malači. Tiksimies 1.maijā," pavēstīja Čekušins.

Aktīvists īpaši uzsvēra, ka organizatori mīl Latviju un vēlas, lai viņu bērni būtu laimīgi. Viņi vēlas kvalitatīvu izglītību dzimtajā valodā saviem bērniem – tāpat kā visi pārējie vecāki. Tieši tāpat viņi vēlas cieņu no valsts puses, taču šim nolūkam vispirms ir jāsāk pašiem cienīt savas tiesības.

"Es pats ļoti priecāšos redzēt Latvijas karodziņus. Un priecīgas 1.maija svētku sejas.

Ticiet man, pēc tam jums nebūs jākaunas savu bērnu priekšā. Ja pilsoņi pieprasa un aizstāv savas tiesības un nebaidās, lai arī tas neatbilst partijas ģenerālajai līnijai, - tas ir piemērs, par kuru nav jākaunas.

Un to ir vērts mācīt saviem bērniem. Skolās to neiemācīs. Tā ir dzīves skola," uzsvēra K.Čekušins.

Ziņu lente
0