ES izbeigta 500 eiro banknotes izlaišana

CC BY 2.0 / Maik Meid / TräumeКупюра 500 евро
Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atbrīvoties no banknotes nolēma sakarā ar aizdomu pieaugumu par valūtas izmantošanu "pretlikumīgā darbībā".

RĪGA, 27. aprīlis – Sputnik. Eiropas Centrālā Banka (ECB) vairs nedrukās 500 eiro banknotes, vēsta aģentūra Bloomberg.

Saskaņā ar tās datiem, gandrīz visas eiro zonas valstis izbeidza 500 eiro banknotes izlaišanu janvārī, taču Vācija un Austrija drīkstēja turpināt emisiju līdz 26. aprīlim.

Banknošu izņemšana no aprites ir saistīta ar to, ka tik liela naudaszīme visbiežāk tika izmantota nevis mazumtirdzniecībā, bet gan kriminālos nolūkos. Nereti šādas banknotes izmantotjaēnu naudas operācijās – terorisma finansēšanā un narkotiku masveida tirdzniecībā.

ECB iepazīstina ar jaunajām 100 un 200 eiro banknotēm - Sputnik Latvija
Jo garākas, jo lielāks nomināls: ECB iepazīstina ar jaunajām 100 un 200 eiro banknotēm

Tiek atzīmēts, ka 500 eiro banknotes joprojām varēs izmantot kā maksājuma līdzekli, to aprite notiks arī komercbankās.

Saskaņā ar Eiropas Centrālās Bankas datiem, janvārī apritē bija 521 miljons šādu banknošu, kuru kopējā summa sastāda 260,5 miljardus eiro. Kopumā 500 eiro banknotes veidoja 20% no summārās visu eiro skaidras naudas vērtības pasaulē.

"Laikā, kad visas nacionālās centrālās bankas eiro blokā pārtrauca šīs naudaszīmes izsniegšanu janvārī, Vācijai un Austrijai vēl bija trīs papildu mēneši, kad bankām un pilsoņiem bija atļauts ražot un pirkt violetās krāsas banknoti. Šis termiņš bija līdz 26. aprīlim," raksta aģentūra.

Banknotes ar 500 eiro nominālu tika ražotas 17 gadus – no 2002. gada 1. janvāra, kad eiro pirmo reizi tika ieviests skaidras naudas apritē.

Ziņu lente
0