Politika

VARAM aizliedza Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauju par reformu

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasСтраницы учебника, по которому учатся дети в школе в Латвии
Страницы учебника, по которому учатся дети в школе в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ikšķiles novada iedzīvotājus vēlējās aptaujāt par plānoto pievienošanu Ogres novadam; Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija uzskata, ka Saeimā viss jau ir izlemts.

RĪGA, 26. aprīlis – Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzskata par nelikumīgu Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujāšanu par gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu, vēsta ministrijas mājaslapa.

Saskaņā ar VARAM piedāvāto administratīvi teritoriālās reformas projektu, Ikšķiles novads tiks pievienots Ogres novadam. Ikšķiles dome sarīkoja iedzīvotāju aptauju par to, vai viņi vēlas saglabāt novada patstāvību, un tādējādi, pēc VARAM domām, pārsniegusi savas pilnvaras.

Творческая мастерская для детей на празднике шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Latvijas administratīvi teritoriālā reforma: galvenās izmaiņas

Likums atļauj pašvaldībām rīkot publiskas apspriešanas, taču tikai pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumos. Neviens likums, pēc VARAM domām, neļauj pašvaldībām rīkot aptauju, kura pēc sava satura atgādina dalību tautas referendumā vai vēlēšanās un lēmuma pieņemšanas pienākumu. Jautājums "Vai Jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?", pēc ministrijas domām, rada "maldinošu iespaidu, ka iedzīvotāji piedalās lēmuma pieņemšanā par administratīvi teritoriālo reformu".

"Lēmums par šo reformu ir visu iedzīvotāju kopīgs lēmums, kas jārealizē caur Saeimu. Es augstu novērtēju iedzīvotāju interesi un esmu atvērts sarunām ar pilsonisko sabiedrību, uzņēmējiem un pašvaldībām, lai atrastu labāko iespējamo risinājumu. Virzot šo reformu, iedzīvotāju viedoklis ir svarīgs un tā uzklausīšanai īpaši ir atvēlēts laiks. Ministrijas konsultācijas ar pašvaldībām un iedzīvotājiem norisināsies vismaz līdz septembrim un arī es pats personīgi tajās piedalīšos. Aicinu visas pašvaldības uz sarunām un rīcību tikai un vienīgi likumu robežās, tostarp, arī noskaidrojot iedzīvotāju viedokli reformas jautājumā," paziņoja reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!").

Ikšķiles domē nebūt negrasās atteikties no aptaujas rīkošanas, vēsta LTV.

Domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš nosauca VARAM lēmumu par gļēvulīgu un demokrātiskām vērtībām neatbilstošu. Tāpat viņš uzsvēra, ka, neraugoties uz ministra iebildumiem, iedzīvotāju aptauja tiks veikta. Iepriekš ziņots, ka pasākumu plānots rīkot no 9. līdz 11. maijam.

"Jauns vārds Latvijas demokrātijā. Ikšķiles pašvaldībai aizliedza rīkot iedzīvotāju viedokļa aptauju sakarā ar administratīvo reformu. Vienlaikus ministrs J. Pūce apgalvo iedzīvotājiem, ka viņu viedoklis tiks sadzirdēts. Pilnīgs absurds. Tiesiskuma ziņā – konsultatīvs referendums vai aptauja neprasa nekādu atļauju, jo nekādas juridiskas sekas tas nenes. Ministram nav taisnība," uzrakstīja savā Facebook Jūrmalas domes deputāte Elizabete Krivcova.

Ikšķiles novads nav vienīgais, kur nav apmierināti ar reformu: arī Ādažu un Carnikavas novadu vadītāji pauda neizpratni sakarā ar gaidāmo novadu apvienošanu.

Iepriekš Pūce neizslēdza, ka veicot administratīvi teritoriālo reformu, daļu pašvaldību nāksies apvienot piespiedu kārtā.

Ziņu lente
0