Koksnes cenu pieaugums novedis pie rekordlielas mežu izciršanas Latvijā

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasТопор и бензопила на месте валки леса
Топор и бензопила на месте валки леса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā gadā ir sasniegts sava veida maksimums, kas iespējams, ņemot vērā Latvijā pieejamos mežu resursus, pastāstīja viens no lielākajiem privātmežu īpašniekiem Modris Fokerots.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Aizvadītajā gadā mežu ciršanas apjomi pieauguši par 1,15 milj. kubikmetru salīdzinājumā ar 2017. gadu. To veicināja koksnes cenu pieaugums, vēsta Dienas Bizness.

Privātmežos 2018. gadā ciršanas apjoms bija par 0,97 milj. kubikmetru lielāks, bet valsts mežos – par 0,18 milj. kubikmetru lielāks nekā 2017. gadā, liecina Valsts meža dienesta dati.

Заготовка леса. Архивное фото - Sputnik Latvija
Zviedrija samaksājusi Latvijai par mežiem vairāk nekā 26 miljonus eiro

Valstij piederošajos mežos izcirsts par 0,73 milj. kubikmetru mazāk nekā pārējos, lai arī mežu platības ziņā valsts un privāto īpašnieku mežu apjoms ir līdzvērtīgs.

Kopējie ciršanas apjomi pakāpušies līdz 12,59 milj. kubikmetru - tas ir augstākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā.

"Pērn ir sasniegts sava veida ciršanas maksimums, kas ir iespējams, ņemot vērā Latvijā pieejamās mežizstrādes jaudas," pavēstīja viens no lielākajiem privātmežu īpašniekiem Modris Fokerots.

Martā Jūrmalas dome piedāvāja izcirst 20 hektārus meža māju celtniecībai. Plānots apbūvēt lielu daļu Vārrnukroga meža, kas aizņem 234 410 kvadrātmetrus. Pretēji iebildumiem projekts iesniegts sabiedriskai apspriešanai. Opozīcija ir pārliecināta, ka diskusija tiks organizēta tā, lai galu galā meža izciršanu un apbūvi uzskatītu par labu ideju.

"Mežs, ko uzņēmējs ir nopircis savulaik kā mežu par 70 santīmiem kvadrātmetrā – viņš iecerējis veikt privātmāju apbūvi lielākajā daļā teritorijas. Dabā tas ir skaists mežs, domes ierēdņi saka – degradēts. Ir kaut kādi celiņi, bet tas ir ļoti labs mežs," – konstatēja Jūrmalas domes deputāts Uldis Kronblūms (Tev, Jūrmalai).

Ураган в Сигулде, 20 июня 2017 - Sputnik Latvija
Eirofondu pēdējie līdzekļi tiks atvēlēti Latvijas mežiem

Pērn ierosinājumu apbūvēt mežu izvirzīja ZZS un "Saskaņas" deputāti, kuru vidū bija arī mērs Gatis Truksnis (ZZS). Domes vadība uzskata, ka pilsētas iedzīvotājiem vajadzīgas jaunas mājas, lai pilsēta varētu augt, un jau pašlaik izveidojušies visi priekšnoteikumi, lai kūrorts varētu piesaistīt jaunus iedzīvotājus, kuri varētu apmesties jaunās mūsdienīgās mājās.

"Mums ir 90% atlaide nekustamā īpašuma nodoklim, labākais jaundzimušo pabalsts Latvijā," — teica Truksnis.

"Mēs redzam, ka šobrīd ir 500 dzīvokļi pārdošanā. Ir simtiem zemesgabalu, 300 mājas, nu neguļ jūrmalnieki uz ielas un negaida šos dzīvokļus. Es uzdevu jautājumu: vai šīs būs mazturīgiem cilvēkiem mājas, ja zemes cena tik maza? Protams, par to pasmējās," — atklāja Kronblūms.

Opozīcijas deputāti ir pārliecināti, ka vienīgā cerība ir uz jauno vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci un Satversmes tiesu, jo, pēc viņu domām, Saeimā pašvaldību iedzīvotājiem nav nekādu reālu ietekmes instrumentu.

Ziņu lente
0