Politika

VID nevar atklāt patiesību par aplokšņu algām Petravičas firmā

© Photo Valsts kanceleja/ State ChancelleryРамона Петравича
Рамона Петравича - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban neviens likums nevar piespiest uzņēmumu atklāt VID pārbaudes rezultātus, tāpēc ir neiespējami noskaidrot, vai labklājības ministre pieļāvusi "aplokšņu algu" izmaksu.

RĪGA, 23. aprīlis — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests (VID) noslēdzis pārbaudi mazumtirdzniecības un transporta pakalpojumu uzņēmumā "Monēta", kas pieder labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) dzīvesbiedram Aleksandram Petravičam, vēsta TV3.

Neoficiālas ziņas liecina, ka pārbaudes gaitā konstatēti pārkāpumi, tomēr ne labklājības ministre, ne viņas vīrs – uzņēmuma īpašnieks – pārbaudes rezultātus nekomentē.

Митинг Фронта народной власти на Закюсале - Sputnik Latvija
Tukši solījumi "tautai": Latvijā nav naudas, nav darba, nav patiesības

Informācija par to, ka uzņēmums "Monēta", iespējams, izmaksājis algas aploksnēs, kļuva zināma jau pirms valdības apstiprināšanas. Pati Petraviča, kura uzņēmumā atbildēja par finansēm, negrozāmi noliedza apsūdzības un apgalvoja, ka pārbaude uzņēmumā pārkāpumus nav konstatējusi. Tomēr VID paziņoja, ka pārbaudes vēl nav noslēgušās.

Šī gada martā uzņēmuma "Monēta" bijušais darbinieks Dainis Prātiņš pastāstīja žurnālistiem, ka uzņēmumā patiešām maksātas aplokšņu algas, un pie tam to redzējusi arī pati Petraviča.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš iepriekš informēja, ka valdošā koalīcija gaidīs VID slēdzienu. Šomēnes VID noslēdzis uzņēmuma pārbaudi, taču, saskaņā ar likuma prasībām, tās rezultātus atklāt nevar.

"Ņemot vērā likumu par nodokļiem un nodevām, es jums nevaru šo informāciju ne apstiprināt, ne noliegt, jo VID nedrīkst sniegt nekāda veida informāciju. Par pārbaudi ir informēts pats uzņēmums "Monēta", un jums kā žurnālistam mēs varētu sniegt informāciju par jūs interesējošiem jautājumiem tikai tad, ja būtu šī uzņēmuma akcepts," atzina VID pārstāvis Andrejs Vaivars.

Рамона Петравича - Sputnik Latvija
Politika
"Es neesmu kaza": Petraviča noliedz algas aploksnēs

Uzņēmuma vadītājs Aleksandrs Petravičs atteicies sniegt komentārus, bet viņa dzīvesbiedre apgalvo, ka viņai nekas nav zināms par pārbaudi.

K.Kariņš uzsvēra, ka VID viņu par pārbaudes rezultātiem nav informējis, jo to aizliedz likums, taču politiķis uzskata, ka ministrei vajadzētu publiskot ziņas par to, vai pārbaudē apstiprinājušās aizdomas par aplokšņu algu maksāšanu.

Šobrīd neviens likums nevar likt uzņēmumam atklāt VID pārbaudes rezultātus, tāpēc faktiski nav iespējams likumīgā ceļā uzzināt, vai par darbinieku sociālo aizsardzību atbildīgā ministre pieļāvusi aplokšņu algu izmaksu. VID iniciējis grozījumus likumos, kas ļaus lēmumus publiskot, lai šo absurdo situāciju mainītu. 

Ziņu lente
0