Latvijai ir garas rokas: pret Benesu Aijo ierosinātas trīs jaunas krimināllietas

© Foto : Facebook / Beneth AyoАйо Бенес получил паспорт ДНР
Айо Бенес получил паспорт ДНР - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Beness Aijo ieteica izmeklētājiem ierasties pašpasludinātajā Doņeckas tautas republikā un nopratināt viņu.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) atcerējies Benesu Aijo, Latvijas pilsoni, kurš 2014. gadā pievienojās Donbasa zemessargiem.

2014. gadā pret viņu tika ierosinātas trīs krimināllietas saskaņā ar 80., 81 un 82. pantu sakarā ar uzrunām Simferopolē un Doņeckā. Pats Aijo paskaidroja, ka saskaņā ar 80. pantu viņu apsūdz par aicinājumiem vardarbīgi gāzt Latvijas valsts un konstitucionālo iekārtu. Pēc 81. panta viņš apsūdzēts par aicinājumiem vardarbīgi mainīt Latvijas ekonomisko iekārtu, jo viņš atbalsta sociālismu. Pēc 82. panta – par Latvijas teritoriālās vienotības graušanu, jo aicinājis atjaunot PSRS. Šī paša iemesla dēļ apsūdzībām pūlas pievienot arī aicinājumus likvidēt Latvijas neatkarību.

Визит президента Украины Петра Порошенко в Ригу - Sputnik Latvija
Viedoklis
Algotņi no Latvijas: kas dodas uz Donbasu karot Ukrainas pusē

Beness Aijo neatrodas Latvijas teritorijā, taču VDD no jauna cenšas viņu aizsniegt. Sputnik Latvija redakcijā nonākusi informācija par to, ka pirms dažām dienām Aijo mājās saņemta vēstule no specdienesta, kas liecina: aprīļa vidū pret viņu ierosinātas trīs jaunas lietas saskaņā ar īpaši smagiem krimināli politiskajiem pantiem: 77. panta 1. daļa (par piedalīšanos konfliktā nelikumīgu bruņotu formējumu sastāvā Ukrainas austrumos), 88. panta 2. daļa (publiski aicinājumi uz terorismu) un 88. panta 3. daļa (personu vervēšana teroraktu veikšanai).

Apsūdzības ir nelikumīgas

"Man izvirzītajā apsūdzībā teikts, ka es, Latvijas pilsonis, atrodos Ukrainas austrumos, darbojos nelikumīgu bruņotu vienību sastāvā un izmantoju šaujamieročus un dažādu militāru tehniku, kā arī piedalos bruņotās operācijās, pie tam uzbrūkot Ukrainas bruņotajiem spēkiem un graujot Ukrainas teritoriālo vienotību. Pēc Latvijas režīma domām, šāda veida rīcība neatbilst starptautisko tiesību normām, kas attiecas arī uz Latviju," – atzīmēja pats Aijo.

Beness Aijo - Sputnik Latvija
"Turpinu dienestu": baumas par Benesa Aijo bojāeju nav apstiprinājušās

Viņš atgādināja, ka 2014. gada maijā viņu sagrābis Ukrainas Drošības dienests (UDS) un pēc nopratināšanas Kijevā un nedēļu ilga gūsta Harkovā viņš ar speciālu reisu un bruņotu apsardzi deportēts uz Latviju, kur viņa arestā piedalījās Valsts policija, robežsardzes dienests un VDD, tobrīd – Drošības policija. Aijo nokļuva Rīgas Centrālcietumā, kur atradā līdz 2014. gada augustam.

Lai arī Aijo bija aizliegts pamest Latviju pēc iznākšanas brīvībā, viņam tomēr izdevās bēgt uz Donbasu. Beness informēja, ka UBS rupji pārkāpj uguns pārtraukšanas režīmu un pastāvīgi nesodīti apšauda pašpasludināto Doņeckas un Luganskas tautas republiku teritorijas – tur iet bojā un tiek ievainoti mierīgie iedzīvotāji.

"Es rīkojos starptautisko tiesību ietvaros. Tāpēc visas apsūdzības, ko man izvirzījusi Latvija, ir absolūti nelikumīgas. Lai pierādītu, ka esmu nevainīgs, esmu gatavs sniegt liecības izmeklētājam un novest lietu līdz starptautiskai tiesai, kas pilnīgi noteikti konstatēs, ka esmu nevainīgs. Tā kā patlaban es uzturos DTR un piedalos militārā, politiskā un informatīvā tautas aizsardzībā no Ukrainas agresijas, es nevaru ierasties Latvijā 26. aprīlī – šajā dienā izmeklētājs A.Višņevskis paredzējis nopratināšanu pl. 11.00 pēc Latvijas laika. Tāpēc es iesaku Višņevska kungam ierasties DTR, kur viņš ES, EDSO un ANO pārstāvju, kā arī manu juristu klātbūtnē var mani nopratināt. DTR ir demokrātiska valsts, kas atzīst starptautisko tiesību normas, un mēs esam gatavi nodrošināt izmeklētājam Višņevskim brīvu koridoru mūsu republikā izmeklēšanas darbību veikšanai pret mani. Tāpat Višņevska kungs var, atrodoties Latvijā, organizēt nopratināšanu teletiltā ar Viber vai WhatsUp starpniecību visu iepriekšminēto starptautisko novērotāju un juristu klātbūtnē," – uzsvēra Beness Aijo.

Talsu iedzīvotājs Ints Geršmanis - Sputnik Latvija
It kā būtu pārcēlies laikā: latvietis cīnās Doņeckas zemessargu pusē

Pret Latvijas iedzīvotājiem, kuri pievienojušies Donbasa zemessargiem, ierosinātas vairākas krimināllietas. Tie, kuri atgriezušies Latvijā, nokļuva aiz restēm. Tie, kuri palika Donbasā vai devušies uz Krieviju, izsludināti meklēšanā.

Publiski nosaukti astoņi cilvēki: Vjačeslavs Visockis, Valentīns Miļutins, Grigorijs Kosņikovskis, Beness Aijo, Anatolijs Matjukovskis, Artjoms Skripņiks, Rodions Kušnirs (gājis bojā netālu no Doņeckas), Ints Geršmanis. Lietas ierosinātas vēl pret vairākiem cilvēkiem, kuru vārdus Drošības policija neizpauž.

Ziņu lente
0