Eiropas kompānijas sodīs par "dubultās kvalitātes" produktiem

© Foto : pixabayТележка в супермаркете
Тележка в супермаркете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Dubultās kvalitātes" pārtikas produktu tirdzniecība turpmāk tiks uzskatīta par maldinošu uzņēmējdarbības praksi, par kuru kompānijas var tikt sodītas.

RĪGA, 19. aprīlis – Sputnik. Eiropas Parlaments 18. aprīlī apstiprināja ziņojumu par Eiropas Savienības patērētāju tiesību aizsardzības noteikumu uzlabošanu, tostarp par "dubultās kvalitātes" produktu aizliegšanu, vēsta Dienas Bizness. Turpmāk tiks aizliegts pārdot produktus ar identisku iepakojumu, taču ar dažādu sastāvu un kvalitāti (ja tam nav objektīvu iemeslu).

Pircēja veikalā - Sputnik Latvija
Starpība ir: Latvijā pārdoto produktu ražošanai tiek izmantotas lētas izejvielas

Jaunā direktīva uzskatīs dubultās kvalitātes pārtika produktu tirdzniecību par "maldinošu" uzņēmējdarbības praksi, un, ja tiks konstatēts, ka uzņēmumi pārkāpj noteikumus, sods var sasniegt 4% no uzņēmuma gada apgrozījuma.

Latvijā par negodīgas prakses novēršanu būs atbildīgs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, kurš pieņems izskatīšanai pircēju sūdzības.

Atgādināsim, ka Eiropā tirgojamo "dubultās kvalitātes" produktu problēmai pirmās uzmanību pievērsa Višegradas četrinieka valstis. Speciālisti paziņoja: kaitīgo un mākslīgo uztura bagātinātāju skaits Rietumeiropas produktos ir daudz mazāks, nekā Austrumeiropas produktos. Turklāt, vācu un austriešu produkti maksāja lētā, nekā, piemēram, čehu vai ungāru produkti.

Arī Baltijas valstis pievienojās šīs problēmas izpētei. Tostarp, Latvijā Pārtikas un veterinārais dienests veica izmeklēšanu un konstatēja nenozīmīgas atšķirības starp vienādas markas importa produktiem Latvijā un citās Eiropas valstīs. Saskaņā ar PVD paziņojumu, atsevišķu produktu ražošanā tika izmantotas dažādas izejvielas, dārgākas vai lētākas, taču neskatoties uz to atšķirības produktu uzturvērtībā vai taukskābju esamībā tajos netika atklātas.

Pircēji veikalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pārtikas aparteīds: Austrumeiropa ir kļuvusi par Briseles "atkritumu spaini"

Eiropas Komisijā sadzirdēja neapmierināto argumentus, un eirokomisārs tieslietu, patērētāju tiesību un dzimumu vienlīdzības jautājumos Vera Jurova paziņoja, ka tā dēvēto "dubultās kvalitātes" produktu ražošanas praksei Eiropas Savienības dalībvalstīs tiks pielikts punkts. EK pērnā gada maijā sāka izstrādāt metodoloģijas pārtikas produktu testēšanai, lai izvairītos no dažādas kvalitātes produktu ar vienādiem zīmoliem piegādes dažādās valstīs.

Ziņu lente
0