Lietuvas ministrs atzinis: Latvija un Igaunija var pirkt BelAES enerģiju

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроящаяся БелАЭС
Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija un Igaunija nav sniegušas nekādus oficiālus paziņojumus par to, ka neiegādāsies elektroenerģiju Baltkrievijā, kad tiks sākta BelAES ekspluatācija.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns ir pārliecināts, ka pēc BelAES ekspluatācijas sākuma Baltkrievija meklēs elektroenerģijas noieta ceļus Baltijā – ja ne caur Lietuvu, tad caur Latviju un Igauniju. Šo viedokli viņš pauda Ziniu radijas ēterā.

BelAES - Sputnik Latvija
Rinkēvičs nav apsolījis Lietuvai atteikties no BelAES enerģijas

"Mums ir likums, kas aizliet (enerģijas – red.) iegādi kopš brīža, kad darbu sāks BelAES, ja tā tiks palaista. Tagad tirdzniecības režīms ir tā izveidots, ka, saskaņā ar tagadējo regulējumu, Baltijas valstis var iegādāties elektroenerģiju Baltkrievijā tikai caur Lietuvu. Tas ir, ne uz Igaunijas, ne Latvijas robežām nav tiesisku regulējošo instrumentu, lai šī tirdzniecība būtu iespējama (taču ir tehniskā iespēja – red.)," atklāja Vaičūns.

Taču, pēc viņa domām, tāda kārtība var mainīties.

"Šī situācija var mainīties, protams, un es personīgi nešaubos, ka būs mēģinājumi meklēt iespējas elektroenerģijas piegādēm caur Latviju un Igauniju. Protams, tas notiks, taču paskatīsimies, kādi būs risinājumi," – piebilda ministrs.

Taču, viņaprāt, būtu bezatbildīgi "nogriezt" visas elektropadeves līnijas ar Baltkrieviju jau tagad.

"Infrastruktūras projekti, kas savienos mūs ar Eiropu, lai mēs varētu atslēgties no Krievijas un Baltkrievijas, tiek īstenoti, kā jau es minēju. Taču atslēgt līnijas (ar Baltkrieviju – red.) tepat uz vietas būtu bezatbildīga pieeja, jo vienlaikus mēs kaitēsim savai drošībai, un to nepieļauj arī pats likums, ko dēvē par "antiastravjecas likumu", kurā nepārprotami teikts, ka mēs varam atslēgt tikai tik daudzas līnijas, cik būs iespējams bez kaitējuma drošībai," – paziņoja enerģētikas ministrs.

Baltkrievijas AES tiek būvēta līdzās Astravjecas pilsētai Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tai izraudzīts AES-2006 projekts – Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas projekts "3+" ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kas atbilst tā saucamajām "postfukusimas" drošības normām, vides aizsardzības un sanitārajām normām. BelAES pirmā bloka ekspluatācija tiks sākta šogad.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuva piedāvās Lukašenko pārorientēt BelAES uz gāzi un "kurināt" ar tās SDG

Neskatoties uz dialogu ar IAEA un konsekvento sadarbību projekta gaitā, Lietuva regulāri izvirza pretenzijas BelAES. Tās parlaments pieņēma lēmumu, ka elektrostacija apdraudot republikas nacionālo drošību. Lietuvā pieņemts likums, ar ko plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. Pie tam Viļņa ierosina aizliegt elektroenerģijas iegādi no BelAES Eiropas Savienībā.

Lietuva jau 2016. gada sākumā vērsās pie Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ar ierosinājumu vienoties par BelAES ražotās elektroenerģijas neielaišanu ES tirgū, jo uzskata to par bīstamu, taču iniciatīvu atbalstīja tikai Polija.

Ziņu lente
0