Krievijas Ārlietu ministrija seko ASV sistēmas THAAD izvietošanai Rumānijā

CC BY 2.0 / U.S. Missile Defense Agency / THAAD 2nd Launch2Запуск ракеты американского противоракетного комплекса THAAD, архивное фото
Запуск ракеты американского противоракетного комплекса THAAD, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško paskaidroja, ka NATO aktivitāte Melnajā jūrā grauj stabilitāti reģionā.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Maskava vērīgi seko ASV pretraķešu sistēmu THAAD dislokācijai Rumānijā, informēja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško, vēsta Sputnik Moldova.

ASV sistēma THAAD tiks nogādāta Rumānijā 2019. gada vasarā. Vašingtonas lēmums radījis virkni jautājumu Maskavā.

"Mēs to uzmanīgi vērojam. Ir tāds krievu sakāmvārds par to, ka nav nekā pastāvīgāka par pagaidu pasākumiem. Ir jautājumi: kādiem nolūkiem tiek izvietota sistēma THAAD un kāds ir Rumānijā dislocēto objektu modernizācijas pamats," – teica Gruško.

Diplomāts atgādināja, ka Maskavā visos politiskajos līmeņos līdz šim norādīts, ka objektos Rumānijā izvietotie pretraķešu līdzekļi paredzēti tikai raķešu draudu atvairīšanai, kas radušies ārpus eiroatlantiskā reģiona, un "pēc savām īpašībām tie nespēj pārtvert stratēģiskos līdzekļus, ar ko bruņota Krievija".

"Rodas jautājums par to, kādi darbi tiks veikti objektos Rumānijā, jo labi zināms, ka patlaban Savienotās Valstis pilnveido raķešu pārtveršanas tehnoloģijas, un daudzi vairs neslēpj, ka ASV PRA, tostarp arī tās segmentam Eiropā, kas integrēts NATO, jābūt spējīgam pārtvert raķešu līdzekļus, ar ko bruņota Krievija," – uzsvēra Gruško.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO nostiprināšanās Melnajā jūrā: sabiedrotie nevēlas vienā barā "iet dibenā"

"Otrs jautājums saistīts ar to, cik ilgi sistēma THAAD būs dislocēta Rumānijā un kādas funkcijas tā izpildīs patiesībā," – viņš atzīmēja.

Politiķis paskaidroja, ka NATO aktivitāte Melnajā jūrā grauj stabilitāti reģionā.

"Viennozīmīgi negatīvi, aktivitāte Melnās jūras reģionā neuzlabo drošību, tikai grauj stabilitāti reģionā. Protams, mēs veicam visus nepieciešamos pasākumus, lai neitralizētu draudus, kas saistīti ar paaugstinātu NATO aktivitāti šajā reģionā, vērīgi sekojam, kā attīstīsies alianses plāni paplašināt klātbūtni šajā reģionā, un atbilstoši reaģēsim," – paziņoja Gruško.

Diplomāts uzsvēra, ka drošība reģionā jānodrošina ar Melnās jūras reģiona valstu sadarbības starpniecību.

"Tam ir visi nepieciešamie ingredienti. Tā ir gan Melnās jūras reģiona ekonomiskās sadarbības organizācija, militārajā sfērā ir dokuments par uzticības pasākumiem Melnajā jūrā. Mēs ceram, ka tiks atjaunota grupējuma Black Sea Four (jūras kara grupa operatīvajai sadarbībai Melnās jūras rajonā – red.), kas tika veidota visu Melnās jūras reģiona valstu flotu sadarbības mērķiem," – viņš piebilda.

Ziņu lente
0