NEPLP kļuvusi par politisko instrumentu: Līdaka pamet posteni Padomē

© Photo YouTube/PieciLVЧлен правления Совета по электронным СМИ (НСЭСМИ, NEPLP) Гунта Лидака
Член правления Совета по электронным СМИ (НСЭСМИ, NEPLP) Гунта Лидака - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās elektronisko plašsaziņu līdzekļu padomes locekle Gunta Līdaka paziņoja, ka NEPLP kļuvusi par politisko instrumentu savstarpējai rēķinu kārtošanai un profesionāls darbs tur vairs nav iespējams.

RĪGA, 13. aprīlis – Sputnik. Nacionālās elektronisko plašsaziņu līdzekļu padomes (NEPLP) locekle Gunta Līdaka, kura ir atbildīga par komerctelevīzijas nozares uzraudzību, atkāpās no amata, vēsta LTV.

Pēc Līdakas sacītā, situācijā, kura šobrīd radusies NEPLP, profesionāls darbs nav iespējams, un viņa pieņēmusi lēmumu atstāt Padomi.

"Ir izveidojusies situācija, kurai vajadzīgs risinājums. Diemžēl tā vietā, lai to meklētu, sabiedriskais medijs un padome tiek izmantoti kā politisks instruments savstarpējo rēķinu kārtošanā," teikts Līdakas iesniegumā.

Atgādināsim, iepriekš izraisījās skandāls sakarā ar NEPLP norīkoto Latvijas Televīzijas (LTV) jauno valdes sastāvu.

Телебашня на Закюсале - Sputnik Latvija
Tas ir drauds medijiem: JKP pieprasa anulēt LTV valdes vēlēšanu rezultātus

NEPLP nolēma apstiprināt Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāja amatā Eināru Gielu, savukārt valdes locekles digitālās attīstības un satura jautājumos – Evu Juhņēviču. Abiem nebija nekādas mediju darba pieredzes: Giels iepriekš bijis biznesa konsultants, kompānijas Olainfarm analītiķis, savukārt Juhņēviča bija XXVI Vislatvijas Dziesmu svētku un XVI Deju svētku izpilddirektore.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes rīcību likumība, atlasot LTV valdes locekļus, tika apšaubīta: Latvijas Žurnālistu asociācija pieprasīja ģenerālprokuroram reaģēt uz iespējamiem pārkāpumie, savukārt AJunā konservatīvā partija (JKP) paziņoja, ka grasās vērsties Saeimas Mediju politikas apakškomisijā ar prasību anulēt konkursa rezultātus.

Neraugoties uz kritiku, NEPLP atteicās mainīt savu lēmumu attiecībā uz LTV valdes sastāvu. Taču Eva Juhņēviča un Einārs Giels beigās paši atteicās ieņemt piedāvātos amatus.

Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija
LTV atlaida darbinieku, kurš sniedza studiju Russia Today teletiltam

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome koordinē valsts mediju politiku elektronisko mediju jomā, tātad televīzijā, radio un Internetā, tiek norādīts iestādes mājaslapā.

Šī iestāde tika izveidota 90. gados, lai "ievērotu demokrātijas pamatprincipus", taču faktiski apkalpo valdošo partiju intereses.

Kaut arī formāli Padome ir neatkarīga, tās sastāvu apstiprina Latvijas Saeima, savukārt finansējumu nodrošina valsts budžets. Rezultātā NEPLP sastāvs bieži atspoguļo partiju savstarpējās vienošanās Saeimā.

Padome uzrauga "sabiedrības interešu" ievērošanu visos elektroniskajos medijos, kuri darbojas Latvijas teritorijā, taču īpašas pilnvaras NEPLP ir attiecībā uz sabiedriskajiem medijiem – Latvijas Televīziju un Latvijas Radio. Padome nosaka sabiedrības pasūtījuma parametrus šiem medijiem un regulē to izpildi.

Ziņu lente
0