Video

Džulianu Asanžu ar spēku izveda ārā no Ekvadoras vēstniecības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
WikiLeaks dibinātāja aizturēšanas kadri: praktiski neatpazīstamu Džulianu Asanžu vairāki cilvēki velk ārā no Ekvadoras vēstniecības ēkas Londonā.

Britu policija arestējusi WikiLeaks dibinātāju, žurnālistu Džulianu Asanžu. Skandalozo atmaskojumu portāla dibinātājs pavadīja Ekvadoras vēstniecības sienās Londonā gandrīz 7 gadus.

Spriežot pēc kadriem, Asanžs negrasījās brīvprātīgi padoties britu policijai. Ievērojami nosirmojušo žurnālistu no vēstniecības uz policijas mašīnu velk vairāki cilvēki.

Kopš 2012. gada Asanžs atradās patvērumā Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Viņš vērsās pie Ekvadoras varasiestādēm ar lūgumu piešķirt politisko patvērumu, bīstoties par to, ka Zviedrija varētu izdot viņu ASV sakarā ar viņa darbību WikiLeaks. Zviedrijas prokuratūra apsūdzēja Asanžu par izvarošanu, taču 2017. gada maijā skandināvu valsts prokuratūra izbeidza Asanža lietas izmeklēšanu un atcēla orderi.

2018. gadā Ekvadoras prezidents Moreno paziņoja, ka Asanžam beigu beigās nāksies atstāt Ekvadoras vēstniecību Londonā. Viņš norādīja uz to, ka Asanža ilgstošā atrašanās nošķirtībā, vēstniecības četrās sienās, vairāk sāk līdzināties cilvēktiesību pārkāpumam.

Turklāt, Moreno atzīmēja, ka nekad nav atbalstījis Asanža īstenoto darbības veidu un vienmēr bijis pret iejaukšanos privātā sarakstē ar informācijas iegūšanas mērķi, lai arī cik vērtīga tā būtu, lai pastāstītu pasaulei par valdību un cilvēku nevēlamajām darbībām.

Ceturtdien, 2019. gada 11. aprīlī kļuva zināms, ka Asanžam ir atteikts diplomātiskā patvēruma piešķiršanā "vairākkārtēju starptautisku konvenciju, kā arī ikdienas protokolu pārkāpumu dēļ". Par to paziņoja pats prezidents Moreno.

Sputnik un RT galvenā redaktore nosauca Asanža aizturēšanu un arestu par "pasaules liekulības uzvaru".

Ziņu lente
0