Lietuva atsaukusi savu vēstnieku Krievijā

© SputnikПосол Литвы в России Ремигиюс Мотузас
Посол Литвы в России Ремигиюс Мотузас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas ĀM paziņoja, ka vēstnieks sācis saņemt draudīga rakstura ziņas pēc sprieduma paziņošanas "13. janvāra lietā".

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Lietuva atsaukusi no Krievijas vēstnieku Remiģiju Motūzu, vēsta Sputnik Lietuva.

Saskaņā ar Lietuvas ĀM paziņojumu, vēstnieks tiek atsaukts "uz konsultācijām" sakarā ar "aizskaramību", jo Lietuvas vēstniecības darbinieki it kā esot saņēmuši draudus pēc "13. janvāra lietas" sprieduma paziņošanas.

"13. janvāra lieta"

Marta beigās Viļņas apgabala tiesa pasludināja pirmos spriedumus lietā par notikumiem Viļņā 1991. gada 13. janvāri – vienā no vērienīgākajām krimināllietām Lietuvas valsts vēsturē, kad bojā bija gājuši 14 cilvēki un vairāk nekā 600 guva ievainojumus. Sešdesmit septiņiem figurantiem. Lielākā daļa lietu tika izskatīta neklātienē, uz sprieduma paziņošanu bija atnākuši tikai divi Krievijas pilsoņi Meļs un Ivanovs, kuriem piesprieda attiecīgi septiņu un četru gadu cietumsodu.

Официальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Lietuvā sākusies īsta vajāšana par atšķirīgu viedokli

Taču Lietuvas tiesībsargi nesniedza nevienu pārliecinošu pierādījumu, kurš apstiprinātu, ka uz cilvēkiem Viļņas centrā šāva padomju karavīri.

Krievija "13. janvāra lietas" tiesas process izraisīja asu kritiku. Maskavā ne vienu reizi vien ir atzīmējusi, ka tiesas procesā tiek pārkāpti starptautiskie un Lietuvas iekšējie kriminālo tiesību akti, savukārt Krievijas pilsoņus sodīja par noziegumiem, kurus viņi nav pastrādājuši.

Krievijas ĀM atzīmēja, ka "13. janvāra lieta" kļuvusi par apkaunojošu nosodīšanu. KF IK iesāka krimināllietu attiecībā pret Lietuvas tiesnešiem, kuri paziņoja "apzināti netaisnīgu spriedumu" attiecībā pret Krievijas pilsoņiem.

Šidlauska "lieta"

Taču par vēstnieka atsaukšanas iemeslu varēja kļūt cits apstāklis: iepriekš Motuzam tika piespriests speciālā liecinieka statuss lietā par kukuļņemšanu apmaiņā pret Šengenas vīzas izsniegšanu Krievijas baņķierim Rinatam Nasirovam un viņa dēlam, kura tiek izmeklēta Lietuvā.

Adolfa Ramanauska-Vanaga mirstīgo atlieku pārapbedīšana Viļņā  - Sputnik Latvija
Lietuvas "mežabrāļi" saņems Brīvības prēmiju

Lietuvas ĀM vadītājs Lins Linkēvičs paziņoja, ka šī lieta ir "saistīta ar Krieviju", un tāpēc diplomāts var būt aizskarams. Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite norādīja, ka Motuzs "met ēnu" valstij kukuļošanas lietas dēļ.

Bijušais Lietuvas vēstnieks Krievijā, Lietuvas Tirdzniecības, ražošanas un arodu kameras asociācijas  direktors Rimants Šidlauskis nesen tika aizturēts sakarā ar ietekmes tirdzniecību un kukuļa saņemšanu. Tāpat lietas ietvaros tika aizturēts bijušais AS "Novij promišļennij bank" īpašnieks Rinats Nasirovs.

Šidlauskis strādāja Lietuvas ĀM kopš valsts neatkarības atjaunošanas brīža. Viņš ieņēma dažādus augsta mēroga amatus un daudzus gadus vadīja ministrijas Konsulāro nodaļu. Šidlauskis ir bijis Lietuvas vēstnieks Kanādā un Krievijā, kā arī bija Īpašo uzdevumu austrumu kaimiņattiecību politikas departamenta vēstnieks.

Ziņu lente
0