Politika

"Rīgas satiksmes" konsultantu lieta: "Saskaņa" bloķēja vēstules nosūtīšanu policijai

© Sputnik / Sergey MelkonovМуниципальное предприятия "Rīgas satiksme"
Муниципальное предприятия Rīgas satiksme - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Saskaņas" deputāti norāva kvorumu Saeimas Revīzijas komisijā, tāpēc "Rīgas satiksmes" konsultantu lietas izmeklēšanas lūgumu neizdevās iesniegt policijai.

RĪGA, 11. aprīlis – Sputnik. Ar kārtējo izgāšanos beidzās Saeimas Publisko iepirkumu un revīzijas komisijas mēģinājums virzīt uz priekšu pašvaldības transporta uzņēmuma "Rīgas satiksmes" lietu.

Devītā aprīļa sēdē aiz aizvērtām durvīm deputāti uzklausīja auditorus un grasījās nosūtīt policijai lūgumu uzsākt pārbaudi sakarā ar 46 konsultantu iekārtošanu darbā "Rīgas satiksmē", kuri ir saistīti ar partiju "Saskaņa". Taču to neesot izdevies izdarīt, jo "Saskaņas" deputāti norāva kvorumu, raksta skaties.lv.

На Ратушной площади прошел пикет за роспуск Рижской думы - Sputnik Latvija
Pūce iesniegs ziņas par Ušakova pārkāpumiem Ģenerālprokuratūrā un KNAB

Uz pagājušo sēdi 26. martā tika aicināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstība ministrijas ziņotājs, no kura deputāti centās noskaidrot, par ko tad ir runa "Rīgas satiksmes" auditā, taču ierēdnis paziņoja, ka pats neesot redzējis auditu.

Šoreiz sēdē piedalījās paši Ernst&Young auditori, taču viņi iestājās pret to, ka notiekošo fiksē prese, jo ziņojumā ir komercinformācija par svarīgām uzņēmuma darbības jomām un līgumu nosacījumi ar darbu izpildītājiem. Pēc Ernst&Young pārstāvja Guntara Krola domām, šādi ziņojumi, kuri satur krāpšanās izmeklēšanas elementus un uzņēmuma finanšu stāvokļa vērtējumus krīzes situācijās, nevajadzētu izpaust.

Pēc sēdes deputāti steigšus pameta telpu. Izrādījās, ka komisijas vadība vēlējās uzticēt policijai "Rīgas satiksmes" konsultantu lietas izmeklēšanu: noskaidrot, vai ir bijusi fiktīva nodarbinātība, vai konsultācijas bija pamatotas, un apmaksa – saprātīga.

"Šis bija komisijas lēmums, kur "Saskaņas" deputāti atturējās no balsojuma, līdz ar to kvoruma nebija. Šo jautājumu, iespējams, pieņemsim nākamajā reizē. Šobrīd, pateicoties "Saskaņas" deputātiem, netiek pieņemts šis lēmums," norādīja Revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV).

Нил Ушаков на съезде партии Согласие - Sputnik Latvija
"Šis ir budžets, par kuru nav kauns balsot": Ušakovs pamatoja "Rīgas satiksmes" dotācijas

Uzaicinātais Rīgas domes pārstāvis, Transporta komitejas vadītājs Vadims Faļkovs kritizēja deputātus par viņu nolūku nodot "Rīgas satiksmes" konsultantu lietu policijas izmeklēšanai, jo ar transporta uzņēmuma lietas izmeklēšanu nodarbojas citas tiesībsargājošas iestādes.

"Man negribas teikt neko sliktu par Saeimu, bet palika domas, ka daži deputāti ne visai sagatavojās. Nebija sapratuši, par ko ir runa. Tramvajs ir priekšmets, kas sastāv no daļām, brauc pa kaut kādām sliedēm. Vienkārši runāt par kaut kādu tramvaju, nu tāds neeksistē. Ir tikai konkrēti," uzskata Faļkovs.

Pats Vadims Faļkovs pēdējā deklarācijā – par 2017. gadu – norādīja, ka ieņem vienpadsmit amatus, tostarp Rīgas domes deputāta, Saeimas deputāta palīga un "Rīgas satiksmes" sabiedrisko attiecību speciālista amatu.

Revīzijas komisijas vadība tomēr cer nodrošināt kvorumu nākošajā sēdē un nosūtīt vēstuli policijai.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, audita rezultātā noskaidrojās, ka "Rīgas satiksmes" iepriekšējā vadība tērējusi konsultantu pakalpojumiem apmēram miljonu eiro gadā.

Ziņu lente
0