Lietuvā aizturēts advokāts, kurš iznīcināja Noreikas memoriālo uzrakstu

© Foto : Facebook / Stanislovas TomasAdvokāts Staņislavs Tomass
Advokāts Staņislavs Tomass - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmdien Tomass publicēja savā Facebook lapā video translāciju, kurā viņš ar veseri sadauzīja Noreikas piemiņas zīmi Viļņas centrā.

RĪGA, 9. aprīlis – Sputnik. Viļņas policija un prokuratūra ierosināja pirmstiesas izmeklēšanu pret advokātu un tiesībsargu, Eiropas Parlamenta deputāta kandidātu Staņislavu Tomasu, kurš pirmdien sadauzīja memoriālo uzrakstu nacistu kolaboracionistam Jonasam Noreikam (ģenerālim Vējam) pie Zinātņu akadēmijas bibliotēkas ēkas Viļņā, vēsta Sputnik Lietuva.

Lietuvas Ģenerālprokuratūras preses dienests informēja, ka Tomass tiek turēts aizdomās par Lietuvas Krimināllikuma 284. panta pārkāpumu – sabiedriskās kārtības pārkāpums.

Официальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Lietuvā sākusies īsta vajāšana par atšķirīgu viedokli

Kā tiek ziņots, advokāts tika aizturēts un nopratināts.

Pirmdien Tomass publicēja savā Facebook lapā video translāciju, kurā viņš ar veseri sadauzīja Noreikas piemiņas zīmi Viļņas centrā. Advokāts norādīja, ka šādas piemiņas zīmes apkauno Lietuvu.

Translācijas komentāros liela daļa apmeklētāju pauda atbalstu advokātam. Taču daudzi sāka pārdzīvot par advokāta turpmāko likteni, viņam ieteica izbraukt no Baltijas republikas. Daži brīdināja Tomasu par to, ka viņu gaida politiska vajāšana.

Tomass ir pazīstams ar savu gatavību paust viedokli, kas neatbilst Lietuvas varasiestāžu oficiālajai pozīcijai. Pērn CIP slepenā cietuma izmeklēšanas fonā advokāts intervijā Sputnik Lietuva stāstīja par viņam izteiktiem draudiem.

Pats Tomass pieprasīja, lai tiesas priekšā stātos republikas vadības pārstāvji, kas piekrituši cietuma izveidei, kurā tika spīdzināti ieslodzītie.

Kas ir Noreika

Otrā pasaules kara laikos Jonass Noreika bija aktīvs nacistu palīgs un piedalījās Lietuvas ebreju kopienas iznīcināšanā. 1941. gadā Noreika, kurš tolaik jau bija nacionālistiskās organizācijas "Lietuvas aktīvistu fronte" dalībnieks, kļuva par Šauļu apriņķa vadītāju. Viņš lika visus reģionā dzīvojošos ebrejus pārvietot uz geto un konfiscēt viņu īpašumus. Vēlāk geto tika nogalināti tūkstošiem cilvēku.

Pēc četriem gadiem viņš piebiedrojās "mežabrāļiem". Tā Lietuvā dēvē nacionālistiski noskaņotas bruņotas kustības, kuras rīkojā republikas teritorijā 1940.-1950. gados un ir saistītas ne vien ar partijas darbinieku, bet arī ar parastu iedzīvotāju noslepkavošanu.

Ziņu lente
0