Kā nesmēķētāji Latvijā samaksās par ierobežojumiem smēķētājiem

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasКонтрафактные сигареты.
Контрафактные сигареты. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par seifiem un plauktiem, kuros paslēps cigaretes Latvijas veikalos, samaksās visi iedzīvotāji – gan smēķētāji, gan nesmēķētāji.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Aprīļa sākumā Latvijas Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu apgrozījumu, kas aizliedz izvietot tabaku un tabakas izstrādājumus uz veikalu letēm un stendiem.

Надпись Курение убивает на пачке сигарет.  - Sputnik Latvija
Cigaretes pazudīs no Latvijas veikalu letēm

Pēc šīs prasības stāšanās spēkā, no 2020. gada 1. oktobra ikviens, kas vēlēsies nopirkt cigaretes, varēs palūgt pie kases īpašu katalogu, kurā būs norādīti marku nosaukumi, cigarešu skaits paciņā un cena. Taču vitrīnās nebūs izstādītas ne cigaretes, ne augu valsts izcelsmes smēķēšanai paredzēti produkti, ne elektroniskās iekārtas smēķēšanai un to kartridži. Aizliegums attiecināts pat uz šo produktu prečzīmēm.

Latvijas Tirgotāju asociācija uzskata, ka par minētajām izmaiņām tabakas izstrādājumu apgrozījuma likumā nāksies maksāt visiem valsts iedzīvotājiem – gan smēķētājiem, gan nesmēķētājiem, jo pat viens īpašs plaukts vai seifs, kurā būs jāuzglabā cigaretes pēc likuma stāšanās spēkā, tirgotājiem izmaksās 1800-6000 eiro.

Asociācijas pārstāvji atzīmēja: tā kā jaunie grozījumi ierobežo arī tabakas izstrādājumu uzcenojumu, pārdevējiem nebūs iespēju celt cigarešu cenas, un jauno specializēto vitrīnu iegādi nāksies finansēt, palielinot piena, maizes un citu ikdienā nepieciešamu preču cenas.

Smēķētāju skaits nemazināsies

Iepriekš asociācija jau norādīja, ka grozījumu rezultātā sākies cigarešu tirdzniecības pārdale starp veikaliņiem, lielveikaliem un specializētajiem veikaliem, jo jaunievedums neattiecas uz smēķēšanas produktu veikaliem, kas atrodas atsevišķās telpās ar atsevišķu ieeju.

Taču LTA vadītājs atzīmēja, ka smēķētāju skaita mazināšanos grozījumi neietekmēs, lai arī tie pārsvarā vērsti uz jauniešiem un cilvēkiem, kuri atmetuši smēķēšanu vai vēlētos to darīt.

Ziņu lente
0