"Aizejot palicis": Eiropas Parlamentā komentē Ušakova atstādināšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова
Митинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bija iecere neļaut Nilam Ušakovam organizēt operāciju "Avatars" Rīgā, taču mēra paātrinātā padzīšana no galvaspilsētas liecina, ka iecere izgāzusies, uzskata EP deputāts Miroslavs Mitrofanovs.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs aģentūrai RIA Novosti komentēja Rīgas mēra Nila Ušakova atstādināšanu no amata.

Митинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Mēs neesam Pelnrušķītes: Ušakovs sarīkoja preses konferenci

Piektdien, 5. aprīlī Latvijas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce publicēja rikojumu par Ušakova atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata.

Pūces rīkojumā bija uzskaitīti pārkāpumi, ko Ušakovs pieļāvis mēra postenī un kā pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme kapitāla daļu turētājs. Piemēram, viņš ir pārkāpis vairākas likuma normas par publiskas personas un kapitālsabiedrību kapitāldaļu pārvaldi, likuma normas par publiskas personas finanšu līdzekļu un īpašuma izšķērdēšanas novēršanu, grāmatvedības, budžeta un finanšu pārvaldes, pašvaldību budžetu likumus.

Tāpat Ušakova pienākums bija iesniegt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai kompānijas Ernst & Young veiktā "Rīgas satiksmes" audita rezultātu kopiju, taču tas netika izdarīts.

Grandiozs reklāmas gājiens un operācija "Avatars"

Pūces lēmumu Mitrofanovs nosauca par "grandiozu reklāmas gājienu" un piezīmēja, ka ministram tas dod iespēju ieiet vēsturē kā "pareizam nacionālajam politiķim, kam izdevies gāzt tik spēcīgu un nepavisam ne nacionālu amatpersonu kā Nils Ušakovs".

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakovs: lēmumu par manu atstādināšanu pieņemt var, bet "piekaut" nesanāks"

Mitrofanovs piezīmēja, ka nav izpratis, kāpēc vajadzēja panākt Ušakova atstādināšanu, ja mērs visu izlēmis pats, paziņojot, ka piedalīsies Eiropas Parlamenta vēlēšanās maijā un pametīs posteni, ja tiks ievēlēts.

"Kāpēc valdības partijām vajadzēja divus mēnešus iepriekš paātrināt Ušakova aiziešanu no mēra posteņa? Par Pūces pašreklāmu es jau teicu, taču acīmredzot, galvenais iemesls ir Ušakova pretinieku vēlme neļaut viņam pabeigt operāciju "Avatars", tas ir, organizēt ekonomisko lēmumu pieņemšanas tālvadības kontroli ar lojāla cilvēka starpniecību, kas paliks domē pēc Ušakova došanās piespiedu emigrācijā," – pieļāva Mitrofanovs.

Viņš paskaidroja, ka par avataru Ušakovs nosaucis vicemēru Vadimu Baraņņiku, kam Ušakovs nodevis valdības grožus pašvaldības uzņēmumos, kuru darbību kontrolēja līdz šim.

"Iespējams, Ušakova paātrināta padzīšana ir valdības reakcija pēc taktiskās sakāves. Viņiem tomēr nav izdevies tikt pie Rīgas budžeta. Aizejot, Ušakovs ir palicis," – konstatēja Mitrofanovs.

Jāpiebilst, ka pēc Pūces rīkojuma stāšanās spēkā Ušakovs ir kļuvis par parastu Rīgas domes deputātu. Mēra pienākumi uz viņa atstādināšanas laiku pārgājuši mēra vietnieka Oļega Burova rokās, kurš jau paudis atbalstu atstādinātajam kolēģim.

Politisks pasūtījums

Iepriekš Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Čepa ("Taisnīgā Krievija") norādīja, ka Ušakova atstādināšana no Rīgas mēra amata ir politisks pasūtījums, jo politiķis, kurš atbalsta Latvijas krievvalodīgos iedzīvotājus, ir neērts pašreizējiem varasvīriem.

Čepa uzskata, ka argumentus, ko Pūce minēja par labu Ušakova atstādināšanai, ir "no gaisa grābti, bez paskaidrojumiem un motivācijas".

Митинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nils Ušakovs pamet Latviju: "krievu latviešu" ēras beigas

Krievijas Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas loceklis Oļegs Morozovs norādīja, ka Ušakovs neiekļaujas Latvijas valsts varas sistēmā, un, iespējams, tāds ir viņa politiskās karjeras problēmu iemesls.

Savukārt Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs atzīmēja, ka tagad Latvijai pēc populārā krievu tautības mēra atstādināšanas nāksies iziet pārbaudi no likuma varas, demokrātijas un cilvēktiesību viedokļa.

Krievijas vēstniecība Latvijā nebija pārsteigta par tādu Latvijas valdības izlēcienu. Tās pārstāvji atzīmēja: " "Ja Rīgas mēru N.Ušakovu – populārāko pilsētas mēru mūsdienu Latvijas vēsturē "aizbrauc" strādāt uz Rietumiem, ko tad tur vēl runāt par valsts vienkāršajiem iedzīvotājiem!"

Ziņu lente
0