Iespējams, Latvijā nokļuvuši inficēti tomāti

© Sputnik / Константин ЧалабовПомидоры на прилавке
Помидоры на прилавке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešiem nav ieteicams pirkt importētus tomātus: pepino vīruss, nokļuvis uz dēstiem, var iznīcināt pat pusi nākamās ražas.

RĪGA, 6. aprīlis — Sputnik. Dārzeņkopības eksperte Mārīte Gailīte intervijā Latvijas radio 4 programmai "Doma laukums" pastāstīja, ka tirdzniecības tīklu veikalu plauktos konstatēti tomāti ar Pepino mozaīkas vīrusa vai jauna ToBRFV infekcijas pazīmēm, kas var aiznest postā pusi nākotnes ražas. Aizdomīgos dārzeņus viņa pirms pāris nedēļām ieraudzījusi veikalā.

"Starp trim vai četrām spāņu tomātu kastēm ieraudzīju vienu tomātu ar ļoti raksturīgām plankumainības pazīmēm, kas raksturīga abiem šiem vīrusiem. Tā kā tas notika svētdien, tūlīt pat brīdināju sociālajā tīklā Facebook tos, kuri audzē tomātus u un to dēstus Latvijā," pastāstīja Gailīte.

Savā lapā Facebook viņa publicēja plankumaino tomātu fotogrāfijas.

Gailīte ieteica nepirkt importētos tomātus. Cilvēkam vīruss ir nekaitīgs, taču, nokļuvis uz dēstiem, var novest pie liela kaitējuma – iespējams vērā ņemams tomātu, piparu un citu dārzeņu ražas zudums. Vīrusa izplatīšanos iespējams novērst, tikai rūpīgi ievērojot higiēnas noteikumus.

Латвийские яблоки - Sputnik Latvija
Pašmāju āboli un kartupeļi Latvijā satur pesticīdus

"Zinu, ka Eiropā jau aptuveni 12 gadus uz tomātiem sastopams Pepino vīruss, kura Latvijā pagaidām, paldies Dievam, nav. Un negribētos, lai tas parādās. Taču Pepino vīruss mums tuvojas, tas nonācis jau līdz Polijai," – piebilda eksperte.

Pagājušajā rudenī Vācijā pirmo reizi tika reģistrēts vīruss ToBRFV. No pepino mozaīkas vīrusa iespējams pasargāties, dezinficējot rokas ar spirtu, bet cīņā ar ToBRFV palīdzēs tikai speciālie līdzekļi. Abiem vīrusiem ir ilgstošs inkubācijas periods, un slimības izpausmes parādās tikai astoņas nedēļas vēlāk.

Ziņu lente
0