Viens nemaksā par visiem: ūdens trūkumu nevarēs norakstīt uz "aizmāršīgo" iedzīvotāju

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasМногоэтажные жилые дома
Многоэтажные жилые дома - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ekonomikas ministrija izstrādājusi jaunu ūdens zaudējumu sadalīšanas kārtību daudzīvokļu nama iedzīvotāju vidū.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas izstrādāto jauno kārtību, iedzīvotāji, kuri aizmirsuši laicīgi nodot ūdens skaitītāju rādījumus, nemaksās par visu māju, vēsta Rus.lsm.lv.

Ministru Kabineta noteikumi atļauj sadalīt ūdens zaudējumus vienādi visu dzīvokļu starpā. To sauc par ūdens korekciju. Taču šobrīd Ekonomikas ministrija rīko sabiedrības apspriešanu par grozījumiem, kuri nosaka ūdens zaudējumu sadalīšanas kārtību nama iedzīvotāju vidū.

Счетчик электрической энергии - Sputnik Latvija
Latgalē vientuļā māte saņēmusi 1600 eiro rēķinu salauzta boilera dēļ

Jaunajiem ūdens korekcijas sadalīšanas noteikumiem pēc visiem saskaņojumiem un apstiprināšanām jāstājas spēkā 2019. gada vasarā.

Kopš 2013. gada starpību starp mājas kopējo un dzīvokļu skaitītājiem sadala to iedzīvotāju starpā, kas trīs mēnešu laikā nav nodevuši skaitītāju rādījumus un nav verificējuši savus skaitītājus. Šī iemesla dēļ iedzīvotāji saņem ūdens rēķinus 100-200 un dažkārt pat 500 eiro apmērā. Tiek ziņots, ka 2017. gadā daudzi cilvēki pauda sašutumu par to, ka viņiem nācās maksāt tādu naudu par ūdens zaudējumu sadali, kuri ir vienmēr.

Tagad ekonomikas ministrija piedāvā izmainīt starpības starp mājas un dzīvokļu skaitītāju rādījumu iekasēšanas kārtību, lai tiem, kas nenodeva rādījumus, nenāktos maksāt par visas mājas zaudējumiem.

Viens nemaksās par visiem

Kā pateica Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas departamenta direktors Mārtiņš Auders, pirmā būtiskā izmaiņa ir saistīta ar gadījumiem, kad, piemēram, skaitītāji netiek verificēti, un ilgu laiku netiek nodoti rādījumi. Tieši noteikt ūdens patēriņu nav iespējams, taču var noteikt ūdens patēriņu diennaktī atbilstoši dzīvoklī deklarēto iedzīvotāju skaitam un ar mēneša 30 dienu nosacījumu.

Кот на батарее - Sputnik Latvija
Nemiro: pēc OIK atcelšanas siltumenerģijas tarifi varētu pieaugt par 40%

Beigās vienam dzīvoklim nenāksies maksāt par visu ūdens patēriņa starpību mājā. Šis ūdens tiks sadalīts pēc pašas mājas izvēlētas metodikas – vai nu proporcionāli, vai nu atbilstoši skaitītāju rādījumiem, var arī atbilstoši mājas iedzīvotāju skaitam.

Taču, ja mājas iedzīvotāji sapulcē nolems, ka tie, kas nenodot skaitītāju rādījumus, izlietojuši vairāk ūdens, nekā paredzēts apmaksāt atbilstoši normatīviem, kuri sastāda sešus kubikmetrus ūdens mēnesī uz vienu cilvēku, tad iespējams atgriezties pie līdzšinējās kārtības un likt "aizmāršīgajiem" kaimiņiem maksāt par visu pārtēriņu.

Ekonomikas ministrijas piedāvāto jauno ūdens zaudējumu sadalīšanas kārtību izvērtēja apsaimniekošanas kompānijā "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP). Uzņēmums uzskata, ka iegūs jaunus kloķus ūdens korekcijas problēmas atrisināšanai. Par to pateica RNP preses sekretārs Krists Leiškalns. Viņš atzīmēja, ka pastāv namu piemēri, kur ūdens zaudējumu praktiski nav. To ir iespējams nodrošināt vai nu tehniski, vai arī ieviešot rūpīgu patēriņa uzskaiti.

Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
"Gaisma te no Āfrikas, vai?": Latvijas patrioti šokējis rēķins

Toties Latvijas namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas vadītājs Ģirts Beikmanis skeptiski raugās uz plānoto jaunievedumu. Viņš uzskata, ka ūdens zaudējumi būšot vienmēr, un lieta skar gan tehniskos, gan finanšu jautājumus.

Viens no iemesliem ir tas, ka ūdens skaitītāji ir paredzēti vidējam spiedienam, un to labot nav iespējams. Cita problēma ir distances skaitītāju uzstādīšanas augstās izmaksas. Un dažu kubikmetru vērtības segšana pat ar zināmu korekciju iedzīvotājiem izmaksās lētāk, nekā šādu skaitītāju uzstādīšana.

Ziņu lente
0