Margarita Dragile par uzbrukumiem "Nemirstīgajam pulkam" un formastērpa aizliegumu

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция "Бессмертный полк" в Риге
Акция Бессмертный полк в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārtējo reizi no Latvijas telpas tiek izstumts krieviskais un tas, kas vērtīgs krievu cilvēkam, taču "Nemirstīgais pulks" 9. maijā, Uzvaras dienā, kārtējo reizi gūs atbalsi cilvēku sirdīs, neraugoties ne uz kādām Valsts drošības dienesta atskaitēm, uzskata akcijas rīkotāja Margarita Dragile.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Ceturtdien, 4. aprīlī, Latvijas Saeima otrajā lasījumā apstiprināja grozījumus likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem", kuri paredz aizliegumu PSRS, kā arī nacistiskās Vācijas bruņoto spēku formastērpa izmantošanas aizliegumu publiskos pasākumos. Turklāt, likumprojekta autori neslēpj, ka nacistu formas valkāšana viņiem rūp daudz mazāk, nekā padomju karaspēku formastērps un simbolika.

Un nav brīnums, ka likumprojekts izraisījis negatīvu reakciju sabiedrībā un politiķu un tiesību aizstāvju vidū uzreiz pēc tam, kad martā Saeimas atbildīgā Cilvēktiesību un sabiedrības lietu komisija to atbalstīja.

Люди держатся за руки - Sputnik Latvija
Gasparjans: Latvijas valsts turpinās "pievilkt skrūves"

Likumprojektu salīdzināja ar citu skandalozo likumu, ar kura palīdzību Latvija zaimojoši centās nostādīt vienā rindā Padomju armijas karavīrus un SS leģionārus. Tas ir likums par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu. Saeima nolēma, ka tas jāpiemēro Latvijas iedzīvotājiem, kuri cīnījās abās frontes pusēs.

Eirodeputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs toreiz nosauca par "idiotiem" tos politiķus, kuri vēlējās aizliegt publisku Padomju armijas formastērpa valkāšanu Latvijā.

Krievijas vēstniecība Latvijā arī reaģēja uz kārtējo skandalozo likumprojektu. Diplomātijas pārstāvniecībā uzsvēra, ka "aizliegums "brūnā mēra" veterāniem-uzvarētājiem valkāt padomju formastērpu publiskos pasākumos", kā arī lēmums par bijušā SS hauptšturmfīrera Herberta Cukura attaisnošanu liecina par to, ka Latvijā aktīvi uzplaukst neonacisms, kuru tiešā veidā atbalsta parlaments.

"Nemirstīgais pulks" VDD redzeslokā

Taču ar to visu ir par maz. Latvijas Valsts drošības dienesta atskaitē kārtējo reizi iekļuvusi akcija "Nemirstīgais pulks", kura ir veltīta Uzvaras dienai – 9. maija svētkiem. Atskaitē teikts, ka pasākums notiek vairāk nekā 80 valstīs, tostarp arī Latvijā, kopš 2015. gada. Teikts arī, ka akcija "Nemirstīgais pulks" Rīgā ir lielākā ārpus Krievijas robežām, savukārt tās rīkotāji iekļauti "Nemirstīgā pulka" starptautiskajā koordinācijas padomē kopā ar pārstāvjiem no Krievijas, Krimas, Izraēlas, Vācijas, Norvēģijas un Kirgīzijas.

Nemirstīgā pulka gājiens - Sputnik Latvija
Intervija
Margarita Dragile: "Nemirstīgais pulks" nedrīkst sašķelt Latvijas sabiedrību

Latvijas VDD īpaši atzīmēja dalībnieku mobilizācijas augsto pakāpi un to, ka akcija tiek izmantota kā "Krievijas nācijas un ārvalstu līdztautiešu konsolidācijas instruments". Te VDD norāda, ka konsolidācijā tiek izmantota "tā dēvētā uzvaras ideoloģija", arī pašu Uzvaras dienu ziņojumā sauc par "tā dēvēto".

Latvijas specdienestu saspringumu, acīmredzot, vispār izraisa visas antifašistu organizācijas, ne jau velti 16. martā antinacistus nelaida pie Brīvības pieminekļa Rīgā. Un ziņojumā VDD neaizmirsa pieminēt kustību "Uzvaras brīvprātīgie", kura, kā teikts dokumentā, ir "tā dēvētā antifašistu kustība" un aicina galvenokārt jauniešus piedalīties "tā dēvētās Uzvaras dienas" pasākumu organizēšanā un kara memoriālu atjaunošanā dažādās Krievijas pilsētās.

Iespēja paziņot par vērtībām

Komentējot situāciju Sputnik Latvija, akcijas "Nemirstīgais pulks" rīkotāja Latvijā Margarita Dragile paziņoja, ka, pēc viņas domām, normāls cilvēks ar veselu saprātu nekautrēsies no tā, ka viņa vectēvi, vecvectēvi uzvarēja Hitlera Vāciju.

"Vairumam akcijas "Nemirstīgais pulks" dalībniekiem pasākums ir iespēja paziņot par to, ka šī uzvara ir viņu vērtība. Tas ir mans vectēvs, mans tēvs, un es lepojos ar to, ka esmu Hitlera Vācijas uzvarējušo pēctecis," paskaidroja Dragile.

Tāpat viņa paziņoja, ka pirmām kārtām akcija "Nemirstīgais pulks" – tā ir mierīga akcija, ģimenes atmiņu akcija. Un visu to cilvēku mērķis, kuri iziet ar savu senču portretiem, kā arī pasākuma rīkotāju mērķis nebūt nav kaut kādu politisko jautājumu risināšana. Taču, neskatoties uz to, aizkulisēs akcijas juristi izskatīs likuma leģitimitāti par padomju formastērpa valkāšanas un padomju simbolikas izmantošanas aizliegumu.

"Ar to nodarbosies mūsu juristi. Taču pašu pasākuma rīkošanu šis likums neietekmēs. Tas var tikai ietekmēt cilvēku noskaņojumu. Un tas būs pamatoti, jo kārtējo reizi ar kaut kādiem spēkiem no Latvijas telpas tiek izstumts krieviskais un tas, kas ir vērtīgs krievu cilvēkam," paziņoja Dragile.

Tāpat viņa norādīja, ka "Nemirstīgā pulka" iekļūšana VDD atskaitē – tas vairs nav jaunums, jo notiek ne pirmo reizi. Pēc viņas sacītā, izbrīnītu tas, ja akcija neiekļūtu VDD atskaitē.

Tāpat Dragile norādīja, ka Latvijā ir tādi cilvēki, kurus var atstumt tas, ka pasākumam pievērš uzmanību VDD, taču to cilvēku skaits, kuri vēlas iestāties "Nemirstīgā pulka" rindās, katru gadu nemainīgi kļūst arvien vairāk un vairāk.

"Tas ir vērtību jautājums, tas ir mūsu sarkano līniju jautājums," uzsvēra Dragile.

Ziņu lente
0