Nāciet iekšā, atvērts: Latvija bezcerīgi atpalikusi kiberaizsardzībā, noskaidroja ANO

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasВирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах
Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas atpalikšana kiberdrošības jomā no tās Baltijas kaimiņiem izrādījusies katastrofiski liela.

RĪGA, 3. aprīlis – Sputnik. Latvija izrādījusies 44. vietā globālajā kiberdrošības reitingā, kuru publicējusi Starptautiskā elektrosakaru savienība.

Par visaizsargātāko pasaules valsti informācijas jomā nosaukta Lielbritānija, tai seko ASV un Francija. Ceturtajā vietā eksperti ierindojuši Lietuvu, kiberdrošības līderu piecinieku noslēdz Igaunija.

Latvija ierindojusies reitinga 44. vietā kopā ar Portugāli (42), Monako (43), Slovākiju (45) un Bulgāriju (46).

Хакер - Sputnik Latvija
Latvijas specdienesti apsūdz Krieviju kiberuzbrukumos

Latvijas Valsts policija iepriekš noskaidroja, ka četri no pieciem Latvijas iedzīvotājiem katru dienu tiek pakļauti informācijas drošības riskiem Internetā. Kibernoziedznieki izmanto cilvēku uzticību, izspiežot šantāžas nolūkos personīgu informāciju vai atklāta rakstura fotogrāfijas. Taču iestādē norādīja, ka cietušie reti ziņo par kibernoziegumiem tiesībsargājošām iestādēm.

Saskaņā ar SKDS pētījumu centra datiem, Latvijas iedzīvotājiem ir vieglprātīga attieksme pret privāto kiberdrošību. Trīs ceturtdaļas Latvijas iedzīvotāju atzinās, ka maina paroles retāk, nekā reizi trīs mēnešos. Gandrīz puse lietotāju izmanto vienu un to pašu paroli dažādām ierīcēm, tostarp internetbankai. Paroles pieraksta un glabā telefonā 43% respondentu, savukārt aptuveni katrs piektais ir gatavs atklāt šo informāciju draugiem.

Globālais kiberdrošības reitings demonstrē valstu kiberaizsardzības līmeni un darbību apjomu, kuras valstis veic tā uzlabošanai. Reitings balstās uz pieciem faktoriem: likumdošanas bāze, tehniskie un organizēšanas pasākumi, starptautiskais darbs un potenciāla veidošana kiberdrošības attīstībai. Ikgadējā reitinga sastādītājs Starptautiskā elektrosakaru savienība ir specializēta ANO iestāde.

Ziņu lente
0