Rīgā aizturēti krievu žurnālisti: "Atvērtā Krievija" nespēj izklīst mierīgi

© Foto : pixabayНаручники
Наручники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas žurnālisti, kuri ieradās, lai atspoguļotu organizācijas "Atvērtā Krievija" konferenci Rīgā, negaidot nokļuva skandāla centrā. Galu galā policija atlaida žurnālistus, bet "Atvērtās Krievijas" locekļiem ieteica mazāk dzert.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Ar ārvalstu nekomerciālajām organizācijām saistītā Krievijas sabiedriskā kustība "Atvērtā Krievija", kuras darbība KF atzīta par nevēlamu, svētdien konferencē Rīgā pieņēma lēmumu par organizācijas likvidāciju, vēsta RIA Novosti.

Сын Олега Бурака во время пикета у здания суда в Риге - Sputnik Latvija
"Viņi atnāks, un jūs būsiet neaizsargāti": "spiega" dēls atklāja specdienestu metodes

Krievijas Ģenerālprokuratūra (GP) 2017. gadā atzina par Krievijā nevēlamām trīs ārvalstu nekomerciālās organizācijas, kas saistītas ar "Atvērto Krieviju": OR (Otkrytaya Rossia, Lielbritānija), Institute of Modern Russia, Inc. (ASV) un Open Russia Civic Movement, Open Russia (Lielbritānija).

Pēc GP domām, šīs organizācijas, kas izveidotas pēc JUKOS bijušā vadītāja Mihaila Hodorkovska iniciatīvas, īsteno Krievijā speciālas programmas un projektus ar mērķi diskreditēt vēlēšanas, atzīt to rezultātus par neleģitīmiem.

"Atvērtās Krievijas" bijušais priekšsēdētājs Andrejs Pivovarovs skaidroja, ka kustību nolemts likvidēt, lai arī organizācija neatzīst apsūdzības.

Uzrīdīja policiju

Tomēr "Atvērtajai Krievijai" negribējās likvidēties tāpat vien – organizācija nolēma atgādināt par sevi ar pretenzijām pret žurnālistiem no Krievijas, kuri ieradās, lai atspoguļotu konferenci.

Pēc konferences organizatoru lūguma Rīgas policija aizturēja multimediju informācijas centra "Izvestija" uzņemšanas grupu, informēja 5-tv.ru.

Aizturētais korespondents Andrejs Zaharovs un operators Sergejs Gurjanovs pastāstīja, ka pasākumā izturējušies korekti, uzdevuši jautājumus tā dalībniekiem par kustības likvidāciju un tālākajiem plāniem. Viņu akreditācijas lūgums iepriekš tika noraidīts, taču pirms konferences žurnālisti saskaņoja uzņemšanas noteikumus ar viesnīcas darbiniekiem, kurā noritēja konference. Korespondents un operators strādāja saskaņā ar šiem noteikumiem.

Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Papildina melnos sarakstus: žurnālists no Krievijas nav ielaists Latvijā

Rīgas policisti paziņoja, ka žurnālisti aizturēti uz četrām stundām apstākļu noskaidrošanai. Policija nesniedza ziņas par konferences organizatoru paziņojumiem, uz kuru pamata žurnālisti aizturēti.

Zaharovs un Gurjanovs tika nogādāti Zemgales priekšpilsētas policijas iecirknī. Savos paskaidrojumos viņi uzsvēra, ka strādāja sabiedriskās vietās saskaņā ar starptautiskajām normām. Grupa gatava atvainoties cietušajiem, ja viņu izturēšanās sagādājusi neērtības.

Pie tam žurnālisti norādīja, ka visu konferences dalībnieku uzņemšana veikta pēc iepriekšējas vienošanās, publiskā pasākuma kopējais plāns filmēts bez vienošanās, jo to paredz Latvijas likumi.

Ziņots, ka pēc sarunas un atbilstošu dokumentu parakstīšanas žurnālisti atlaisti brīvībā, tomēr saņēmuši brīdinājumu, ka var saņemt iebraukšanas aizliegumu uz pieciem gadiem.

Pazaudējuši reklāmkarogu

Taču ar to stāsts nebeidzas. Vēlāk noskaidrojās, ka "Atvērtās Krievijas" preses sekretāre Nataļja Grjazņeviča apsūdzējusi programmas "Izvestija" korespondentus par to, ka viņi organizācijas konferencē Rīgā esot nozaguši reklāmkarogu. To, kā mediju pārstāvji pamanījušies nospert 8x3 metrus lielu reklāmkarogu, Grjazņeviča, acīmredzot, neizdomāja, tāpēc sīkāku informāciju nesniedza.

Tiesa, "Atvērtās Krievijas" preses sekretāre izklāstīja, kā izdevies "identificēt" laupītāju.

"Mēs nezinām, kas aiznesis reklāmkarogu. Videonovērošanas kameru ierakstos ieraudzījām nepazīstamu cilvēku. Es domāju, ka tas ir cilvēks no "Izvestija", līdz šim mēs viņu neesam redzējuši," – Grjazņeviča demonstrēja savu dedukcijas talantu.

Kanāls 5-tv.ru informēja, ka Grjazņevičas "pieņēmumus" komentējis multimediju informācijas centra "Izvestija" ģenerāldirektors Vladimirs Tjuļins. Viņš ieteica "Atvērtās Krievijas" locekļiem atturēties no pārmērīgas alkohola lietošanas, lai turpmāk nevienam netiktu izvirzītas nepamatotas apsūdzības.

"Lai izvairītos no muļķīgiem incidentiem, kā arī atbilstošiem paziņojumiem, attiecīgie speciālisti iesaka ilgstošos komandējumos ēst vairāk treknu un šķidru ēdienu, kā arī atteikties no pārmērīgas alkoholisko dzērienu, it īpaši stipro dzērienu lietošanas," – deva padomu Tjuļins.

Ziņu lente
0