Uzmanību, 1. aprīlis! Pingvīni pacēlušies spārnos, un nogāzies Pizas tornis

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПингвин Гумбольта
Пингвин Гумбольта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to, kas, kad un kāpēc izdomājis muļķoties 1. aprīlī un amizantākie joki – Sputnik apskatā.

RĪGA, 1. aprīlis – Sputnik. Nav precīzi zināms, kas un kad izdomājis svinēt 1. aprīlī Muļķu dienu. Kāda versija vēsta, ka svētki saistīti ar pavasara ekvinokcijas dienu, cita – ar veco jaungadu, kas līdz 1582. gadam tika atzīmēts marta beigās. Svētki ilga nedēļu – līdz 1. aprīlim. Pēc tam Romas pāvests Gregors XIII ieviesa jaunu kalendāru (vēlāk to nosauca par "Gregorisko kalendāru"), un gadu sāka skaitīt no janvāra, taču ieradums pajokot aprīlī palicis. Līdz XVIII gs. svētki nokļuva arī aiz okeāna: uz kolonijām Amerikā tos nogādāja angļi, skoti un francūži. Šajā laikā 1. aprīli sāka svinēt arī Austrumeiropā, stāsta Sputnik Baltkrievija.

Kam ticēt

Krievijā 1. aprīlis tiek svinēts kopš 1703. gada. Šajā dienā pa Maskavu staigāja ziņneši un sauca visus noskatīties "nedzirdētu priekšnesumu". Kad sapulcējās liels pūlis un atvērās priekškars, skatītāji ieraudzīja tukšu skatuvi ar plakātu "Pirmais aprīlis – netici nevienam!" Ar to priekšnesums noslēdzās.

Baltkrievijā mēdza azartiski jokot jūlijā, nevis aprīlī. Par jautrākajiem svētkiem tika uzskatīta Jana Kupalas diena, taču ar laiku "Muļķu diena" ienāca arī Baltkrievijā.

Pamēģiniet pārspēt

Piemēram, pirms diviem gadiem kāds interneta resurss Baltkrievijā paziņoja, ka valstī tiek ieviesta jauna valūta – prokopeika, nosaukta par godu Baltkrievijas varonim, kas prot padzīt inflāciju. Tas ziņoja, ka jau ir uzdrukātas kupīras ar nominālu viens, divi, trīs, "tasirpieci" un "simtpiecsimt".

Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija
1. aprīlī Krievijas ĀM piedāvāja "krievu hakeru" pakalpojumus

Savukārt pazīstamākie 1. aprīļa joki no visas pasaules apkopoti visu laiku joku Top 100. Tajā ir ziņa par nogāzušos Pizas torni, lidojošiem pingvīniem, lēmumu nomainīt skaitli π no 3.14 pret 3.0.

Ēstuvju tīkls Burger King savulaik pārsteidza klientus ar ziņu par "Kreiso vopperu" – firmas sendviču, kas izstrādāts īpaši kreiļiem. Amerikāņi joku nenovērtēja - visu dienu, līdz ziņa tika atsaukta, viņi pieprasīja veco vopperu labročiem...

Pirms dažiem gadiem kompānija Google 1. aprīlī paziņoja, ka darbu sāk jauns serviss Google Nose (Deguns) un centās pārliecināt lietotājus, ka tagad viņi var pasūtīt sev aromātus no interneta. Tīmeklī pat parādījās reklāmas video. Uzzināt, ka tas ir joks, varēja tikai instrukcijas sadaļā "vajadzīga palīdzība". Tajā bija apsveikums 1. aprīlī.

Šķiet, Muļķa dienā lieti noderēs divi pretrunīgi novēlējumi: iedvesmu tiem, kuri joko, un modrību tiem, kuri pieraduši vērīgi lasīt ziņas.

Ziņu lente
0