Noķēruši pa ceļam uz vilcienu: aizvien biežāk roņi sastopami tālu no pludmalēm

© Sputnik / Alexey Danichev / Pāriet pie mediju bankasДетеныш тюленя
Детеныш тюленя - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas jāpatur prātā, ja esat sastapuši ronēnu, un kā rīkoties kategoriski aizliegts.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Pēdējās nedēļās Dabas aizsardzības pārvalde katru dienu saņem zvanus par roņiem Rīgas jūras līča piekrastē. Pārsvarā ziņas tiek saņemtas par dzīvniekiem Rīgas un Jūrmalas pludmalēs, informēja pārvalde savā lapā Facebook.

"Arvien vairāk fotogrāfiju un ziņu saņemam tieši par roņubērniem, kas mēģina nobēdzināties dziļāk sauszemē. Vairāki ronēni sastapti piejūras mežos, pat piemājas šķūnīšos, nojumēs.

Nesen mūsu inspektoram nācās "glābt" arī ronēnu, kas tika pieķerts, dodamies savās gaitās Jūrmalā, Majoros – Jomas ielas virzienā. Viņš bija šķietami uzņēmis kursu uz dzelzceļa staciju," – pastāstīja pārvalde.

Ziņojuma autori uzsvēra, ka tamlīdzīgas situācijas rodas, ja roņu mazuļi cieš no pārlieku lielas cilvēku un viņu četrkājaino mīluļu uzmanības pludmalē. Tādēļ nolemj pārvietoties uz teritorijām, kur cilvēku plūsma ir mazāka.

"Diemžēl arī mūsu ekspertiem, veicot ronēnu apsekošanu, bieži vien nākas saskarties ar pārāk lielu skatītāju pulku, kas mazajos roņu bērnos izraisa vēl lielāku stresu," – atzīmēja pārvalde.

Детеныш кольчатой нерпы - Sputnik Latvija
The Local: kāpēc Baltijas roņi pārstājuši vairoties

Saņemta informācija arī par cilvēkiem, kuri ronēnus apzināti dzen atpakaļ ūdenī.

Dabas aizsardzības pārvalde uzsvēra, ka cilvēku un suņu klātbūtne un uzmanība ir ļoti nevēlama.

"Ja ronēni ir apaļīgi un veselīgi, kategoriski aizliegts tiem pieskarties, tos bakstīt, kaitināt, dzīt ūdenī, mēģināt ar kaut ko pacienāt. Arī tuvošanās ronēniem ar mērķi uzņemt kādu "pašiņu" nav pieļaujama un izraisīs dzīvniekos lieku stresu," – apliecināja ziņojuma autori.

Roņi izkāpj no ūdens, lai sasildītos un uzkrātu spēkus, un paši aptvers, kad atgriezties ūdenī.

"Atcerēsimies, ka ronēni nav muzeja eksponāti vai sezonāli tūrisma apskates objekti," – skaidroja pārvalde.

Dzīvniekus jāliek mierā un jāatturas no provocējošas rīcības.

Īpaši svarīgi ir turēt tālāk no savvaļas dzīvniekiem savus mājas mīluļus – tāda tikšanās var beigties bēdīgi abiem.

"Ronēniem tuvoties pieļaujams tikai gadījumos, kad tie izskatās novārguši, nevis vienkārši aizmiguši, vai pat ievainoti. Tad jāzvana Dabas aizsardzības pārvaldei pa tālruni 29198590," – lūdza pārvaldes darbinieki.

Šogad Rīgas Zoodārzā jau nogādāti gandrīz divi desmiti nelaimē nokļuvušu ronēnu. Nopietnu traumu dēļ četrus no tiem nācies iemidzināt. Pārējie patlaban atgūst veselību, daži par sākuši patstāvīgi ēst zivis.

Dabas aizsardzības pārvalde lūdz pārpublicēt informāciju un stāstīt tuviniekiem un draugiem, kā izturēties, sastopot roņa mazuli.

"Taču varbūt šajās brīvdienās pludmales vietā vērts izbaudīt kādu citu dabas maršrutu?" – pārvalde ar smaidu ierosināja un piedāvāja izmantot mobilo lietotni Dabas tūrisms, lai sameklētu iespējas sameklēt pastaigu iespējas tuvākajā apkārtnē.

Iepriekš vēstīts, ka Rīgas Zoodārzs šogad iecerējis uzstādīt GPS iekārtas izglābtajiem ronēniem, kuri tiks palaisti brīvībā, lai pasekotu to tālākajam liktenim.

Ziņu lente
0