Zviedrijas varasiestādēm rodas aizdomas par Swedbank krāpšanos

© REUTERS / Ints KalninsSwedbank
Swedbank - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Swedbank varēja zināt par naudas atmazgāšanu un mānīt sabiedrību un tirgus dalībniekus.

RĪGA, 29. marts – Sputnik. Zviedrijas Ekonomiskās noziedzības apkarošanas valsts pārvalde (EBM) paplašinājusi Swedbank darbības izmeklēšanu un neizslēdz, ka banka varēja zināt par naudas atmazgāšanu, vēsta RIA Novosti.

Sākotnēji pārvalde uzsāka izmeklēšanu sakarā ar aizdomām par bankas vadības veikto finanšu informācijas izpaušanu.

"Mūsu rīcībā esošā informācija rada iespaidu, ka Swedbank, iespējams, izplatījusi maldinošu informāciju sabiedrībā un tirgus dalībnieku starpā par to, ka tai patiesībā ir zināms par iespējamo naudas atmazgāšanu. Turpmākā izmeklēšana parādīs, vai runa ir par krāpšanos, un ja tā, tad kāds atbildēs par notikušo," paziņoja EBM prokurors Tomass Langrots.

Штаб-квартира Swedbank изображена в Сундбюберге, Стокгольм - Sputnik Latvija
Swedbank galvenajā birojā Stokholmā veikta kratīšana

Swedbank direktoru padome atstādināja no amata bankas prezidenti Birgitu Bonesenu. Swedbank akciju tirdzniecība Stokholmas biržā tika apturēta drīz pēc tās uzsākšanas.

Trešdien pārvaldes un policijas darbinieki veica kratīšanu Swedbank birojā Stokholmā. Telekanāls SVT ar atsauci uz informācijas avotu paziņoja, ka Ņujorkas Finanšu pakalpojumu pārvalde veic izmeklēšanu attiecībā pret banku sakarā ar tās klientu iespējamo saikni ar juridisko firmu Mossack Fonseca.

Swedbank skandāls izraisījās, kad zviedru telekanāls SVT publicēja žurnālistu izmeklēšanu, kurā apsūdzēja banku naudas atmazgāšanā tās Igaunijas filiālē. Šobrīd arī Zviedrijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas finanšu inspekcijas veic izmeklēšanu attiecībā uz Swedbank.

Vien pērnā gada oktobrī Swedbank vadība lepni paziņoja, ka Danske Bank un Nordea satricinājušie skandāli ar naudas atmazgāšanu to neskars, un koncentrēšanās uz vietējiem klientiem palīdzēja tai izvairīties no nelikumīgām finanšu plūsmām. Taču šī gada februārī, pēc žurnālistu izmeklēšanas rezultātu publicēšanas, Swedbank akciju vērtība Stokholmas biržā pēc atvēršanas samazinājās par 5,6%.

Ziņu lente
0