Politika

Rīgas pēdās ejot: Ventspils opozīcija pieprasa mēra atlaišanu

© Sputnik / Sergey MelkonovПресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса
Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils domes opozīcijas pārstāvji vērsušies pie valdības ar lūgumu atlaist domi un pilsētas mēru Aivaru Lembergu.

RĪGA, 28. marts – Sputnik. Ventspils domes opozīcijas deputāti vērsās pie premjerministra Krišjāņa Kariņa, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Jura Pūces, tieslietu ministra Jāņa Bordāna un satiksmes ministra Tāļa Linkaita ar lūgumu atlaist domi, vēsta Ventas balss.

Паспорт гражданина США - Sputnik Latvija
Aivars Lembergs: Kariņš kuru katru brīdi var aizbēgt uz savu fāterlandi

Lūguma autori uzskata, ka Ventspils domes darbība neatbilst Satversmes un Latvija likumu pasludinātiem principiem un likumīgas un demokrātiskas valsts pārvaldes kārtībai, kā rezultātā pašvaldībā gadiem ilgi valda autoritārs vadības stils, kuru rosina neleģitīmais pašvaldības vadītājs Aivars Lembergs.

Opozicionāri uzsver, ka kopš 2017. gada rudens vairākkārt vērsušies tiesībsargājošās un tiesu iestādēs sakarā ar valsts pārvaldes pamatprincipu pārkāpumiem pašvaldībā, taču domes vadība un valdošais deputātu vairākums ne vien neņem vērā šo iestāžu lēmumus, bet arī ar pašvaldības administrācijas vadības līdzdalību turpina ierobežot deputātu mazākuma darbību.

Ņemot vērā iepriekšminēto, deputāti lūdz "izvērtēt domes ilgstošās pretlikumīgās darbības un pārkāpumus un veikt likumā paredzētos pasākumus esošā domes sastāva atlaišanai".

Iesniegumu parakstīja Latvijas Reģionu apvienības deputāti Aivis Landmanis un Ivars Landmanis un "Vienotības" deputāti Ģirts Valdis Kristovskis un Dace Korna.

Augusts Brigmanis - Sputnik Latvija
"Lemberga faktors": Ventspils mērs varētu kļūt par ēsmu krieviem Latvijā

"Mēs parēķinājām tā – ja Rīgā pieļautie pārkāpumi kļuva par iemeslu runāt par mēra un domes atlaišanu, tad mūsu gadījums ir daudz smagāks kaut vai tāpēc, ka pie mums joprojām pašvaldību vada cilvēks, kurš nedrīkst to darīt, bet viņš dara. Un visi to zina. Un tas notiek gadiem. Iepriekšējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, kā mēs uzskatām, strādāja Zaļo un zemnieku savienības krusttēva labā," - paziņoja Aivis Landmanis.

2007. gadā tiesa aizliedza Lembergam pildīt pilsētas mēra funkcijas – tostarp viņš nevar vadīt domes sēdes, savukārt pašvaldības lēmumus paraksta viņa vietnieks.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce paziņoja LTV7 Krievu apraidei, ka Ventspils opozīcijas deputātu iesniegumu viņš ir saņēmis, taču vēl nav paguvis to izpētīt, tāpēc komentēt turpmākās darbības viņš pagaidām nevar.

Ziņu lente
0