ES līdz 2021. gadam aizliegs vienreizlietojamo plastmasas trauku tirdzniecību

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasДайвер выносит мусор с морского дня
Дайвер выносит мусор с морского дня - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Preces, kuras ietekmēs jaunais likums, sastāda 70% no visiem jūras atkritumiem.

RĪGA, 28. marts – Sputnik. Līdz 2021. gadam Eiropas Savienība aizliegs vienreizlietojamo plastmasas trauku tirdzniecību, vēsta Eiropas Parlamenta mājaslapa.

Полигон промышленных отходов - Sputnik Latvija
Atkritumu kontinents: gigantisks plastmasas plankums apdraud Kluso okeānu

"Trešdien Parlaments atbalstīja jauno likumu, kurš aizliedz vienreizlietojamos plastmasas izstrādājumus, tādus kā šķīvjus, galda piederumus, salmiņus un vates kociņus," - teikts preses relīzē.

Likumu atbalstīja 560 deputāti, 35 izteicās pret, 28 atturējās.

Aizliegums šādu izstrādājumu realizācijai ES tirgū stāsies spēkā 2021. gadā, ja to formāli atbalstīs ES Valstu padome, kas gaidām tuvāko nedēļu laikā.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem, vairāk nekā 80% atkritumu jūrā ir plastmasa. Preces, kuras ietekmēs jaunais likums, sastāda 70% no visiem jūras atkritumiem. Ilgā sadalīšanās perioda dēļ plastmasa uzkrājas jūrās, okeānos un pludmalēs visā pasaulē. Plastmasas atlikumus atrod jūras iemītniekos, tostarp zivīs, līdz ar to, tie var nonākt arī cilvēku pārtikā.

"Mēs lepojamies ar ES jūras piesārņojuma novēršanas noteikumiem," - uzrakstīja savā Twitter eirokomisārs vides, jūras un zvejniecības lietās Karmenu Vella.

Attīrīt okeānus no uzkrātās plastmasas būs visnotaļ grūti, jo pat ja pārstāj "piepildīt" ar plastmasu to ūdeņus jau šodien, tad tur dreifējošie atkritumi neizzudīs vēl daudzus gadsimtus, pastāstīja Vella intervijā RIA Novosti.

Ja pasaule turpinās izmest plastmasu okeānos, ja netiks veiktas nekādas darbības to attīrīšanai, tad pienāks laiks, kad tur būs "vairāk plastmasas, nekā zivju", brīdina viņš. Eirokomisārs pauda cerību, ka cilvēkam nenāksies atteikties no okeāna zivīm ūdens piesārņojuma ar plastmasu dēļ.

Ziņu lente
0