Lukašenko steidz pie Vējoņa: kad tiksies Baltkrievijas un Latvijas prezidents

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко
Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar portāla bb.lv datiem, diplomāti steidzamā kārtā gatavo Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko vizīti pie Latvijas līdera Raimonda Vējoņa.

RĪGA, 25. marts – Sputnik. Par to, ka notiek oficiālas baltkrievu prezidenta Aleksandra Lukašenko vizītes uz Latviju gatavošana, kļuva zināms 2018. gada vasarā.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Lukašenko nospraudis uzdevumu atrast naftu Baltijas valstīs

Toreiz Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka vizīte tiek gatavota ilgu laiku, taču tai jābūt ļoti plašai.

Turklāt pērnā gada februārī Minskā viesojās Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis, kurš ar baltkrievu premjerministru Andreju Kobjakovu apsprieda tranzītu un tūrismu, kā arī parakstīja virkni starpvaldību līgumu, tostarp vienošanos par operatīvu apziņošanu par kodola avārijām, informācijas apmaiņu un sadarbību kodoldrošības un radiācijas aizsardzības jomā.

2018. gada novembrī Lukašenko Minskā tikās ar bijušo Latvijas prezidentu Gunti Ulmani, kurš ieradās Baltkrievijā, lai piedalītos pasākumos par godu Latvijas neatkarības pasludināšanas simtgadei.

Sarunas laikā ar Lukašenko Ulmanis atzīmēja, ka atnācis uz tikšanos ar prezidentu ar lielu vēlmi, "kā pie tuva pazīstama cilvēka", jo viņa prezidentūras laikā prezidenti tikās daudzas reizes. Savukārt pats Lukašenko paziņoja, ka viņam noteikti ir jāapmeklē Rīga.

Taču, kā vēsta Bb.lv, abu valstu diplomātisko iestāžu līmenī vienošanās par Lukašenko braucienu uz Latviju tika panākta jau 2017. gada jūlijā. Un, saskaņā ar Bb.lv informācijas avotu datiem, Lukašenko jāapmeklē Latvija jau 2019. gada maijā pirms Raimonda Vējoņa prezidenta pilnvaru termiņa beigām.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko  - Sputnik Latvija
Lukašenko paziņoja, ka viņam obligāti jāapmeklē Latvija

Baltkrievijas vēstnieks Latvijā Vasīlijs Markovičs pastāstīja žurnālistiem, ka šobrīd Latvijas valdība un prezidents ir gatavi tikties. Jāsagatavo vienīgi tās ekonomiskais saturs: tiek gatavoti materiāli, dokumenti un līgumi.

Un, lai gan starptautiskajā praksē nav pieņemts tikties ar aizejošiem valstu vadītājiem, Latvijas un Baltkrievijas ĀM steidz sarīkot abu valstu līderu tikšanos. Tas viss notiek tāpēc, ka Vējonim, spriežot pēc visa, praktiski nav izredžu tikt pārvēlētam otrajā termiņā. Savukārt kā attiecības ar Baltkrieviju veidos jaunais Latvijas līderis, atliek vien minēt.

Tikai par labu Latvijai

Attiecībā uz Vējoņa un Lukašenko tikšanās mērķi, kā iepriekš teicis Rīgas ostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks, Baltkrievijas prezidenta vizīte Latvijā var sniegt papildu stimulu darba vietu skaita un valsts ienākumu pieaugumam.

Ameriks atzīmēja, ka Baltkrievijā būvē lielu celulozes kombinātu, kura produkcija tiks eksportēta. Tiek plānoti ļoti lieli apjomi. Un, iespējams, Lukašenko vizīte nesīs skaidrību Latvijas nākotnes plāniem.

Šobrīd Baltkrievija izmanto Latvijas ostas galvenokārt naftas produktu pārkraušanai.

Pēc ekspertu domām Latvijai ir izredzes vienoties ar Baltkrievijas varasiestādēm par stratēģisko tirdzniecības un ekonomisko partnerību, par kuras pamatu jākļūst enerģētikas dialogam. Elektroenerģijas piegāde Latvijai no būvētās BelAES (pret kuru aktīvi uzstājas Lietuva) var atgriezt arī kālija tranzītu Latvijas ostās.

Ziņu lente
0