Somijā sarīkos priekšvēlēšanu debates krievu valodā

© Sputnik / Вадим АнцуповФлаги России и Финляндии.
Флаги России и Финляндии. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievvalodīgus pārstāvjus atrada visas deviņas parlamenta partijas, tostarp nacionālisti.

RĪGA, 25. marts – Sputnik. Deviņu Somijas politisko partiju pārstāvji rīkos priekšvēlēšanu debates krievu valodā, vēsta valsts teleradiokompānija Yle.

Somijas parlamenta vēlēšanas paredzētas 14. aprīlī. Saskaņā ar tautas skaitīšanas datiem, krievu valoda ir dzimtā valoda tikai 1% valsts pilsoņu, taču krievvalodīgie aktīvi piedalās valsts politiskajā dzīvē, savukārt kandidāti cenšas ar viņiem rast kopīgu valodu – tiešajā nozīmē. Piemēram, valsts prezidenta vēlēšanu laikā Zviedru tautas partijas pārstāvis Nils Torvalds ierakstīja video uzrunu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam krievu valodā un publicēja to Facebook.

Interaktīvā skola - Sputnik Latvija
Krievu vai zviedru: somu skolēniem piedāvās izvēlēties svešvalodu

Krievvalodīgus pārstāvjus atrada visas deviņas parlamenta partijas: kāds no tiem ir dzimis Krievijā vai, kā "Kristīgo demokrātu" partijas pārstāvja gadījumā, Igaunijā, citi, līdzīgi žurnālistam Antero Ejerola ("Kreiso spēku savienība") interesējas par bijušās PSRS valstīm (2015. gadā Ejerola informēja sabiedrību par bruņotu konfliktu Ukrainas austrumos).

Jāatzīmē, ka dažas partijas, tāda kā "Zilā nākotne" un "Īstenie somi", tiek uzskatītas par nacionālistiskām, taču iebildumus pret debatēm krievu valodā tās neizteica. Turklāt, tieši "Īstenie somi" pirms dažiem gadiem uzstāja, ka somu skolēniem reģionos, kuri robežojas ar Krieviju, kā obligāto otro valodu jāmācās krievu valoda zviedru valodas vietā.

Atgādināsim, ka Latvijā mēģinājums sarīkot priekšvēlēšanu debates krievu valodā beidzās ar kanāla raidījuma vadītāja atlaišanu no darba.

Ziņu lente
0