Grūti būt dievam: Mitrofanovs salīdzināja Latvijas prezidentu ar Strugacku romāna varoni

© Foto : president.lvПрезидент Латвии Раймондс Вейонис с супругой Иветой Вейоне
Президент Латвии Раймондс Вейонис с супругой Иветой Вейоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputātam Latvijas prezidents atgādinājis progresoru uz atpalikušas viduslaiku planētas.

RĪGA, 23. marts – Sputnik.  Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa centieni panākt automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem atgādina brāļu Strugacku romānu "Grūti būt dievam", teica Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs sarunā ar RIA Novosti.

Ceturtdien prezidents iesniedza Saeimā ierosinājumu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem Latvijā. 2018. gada septembrī 12. sasaukuma Saeima līdzīgu likumprojektu noraidīja.

Latvijas nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
33 mazuļi neko nemaina: Rinkēvičs vēlas izbeigt "ražot" nepilsoņus

"Brāļiem Strugackiem ir romāns "Grūti būt dievam". Tajā stāstīts par atnācēju no progresīvas, harmoniskas pasaules, kurš nonācis uz atpalikušas planētas, kļuvis par bruņinieku briesmīgā viduslaiku valstī un pūlas to mainīt uz labo pusi. Bruņinieku sauc dons Rumata, viņš cīnās pret apkārtējo cietsirdību un izmisumu pats savā dvēselē, jo bieži viņam nāk prātā doma, ka nav iespējams mežoņus padarīt labākus," – atgādināja Mitrofanovs.

Pēc viņa domām, latviešu elite ir līdzīga valdošajai klasei no fantastiskā romāna: "Totalitāra ideoloģija, cietsirdība pret vienkāršajiem cilvēkiem un neiecietība pret iedzīvotāju beztiesīgāko daļu – krievvalodīgajiem nepilsoņiem. Trīs gadu desmitus no vietas viņiem liedz līdzcietību, cieņu un līdzīgas tiesības."

"Sirds dziļumos Raimonds Vējonis ir kārtīgs cilvēks no nākotnes. Tāpat kā dons Rumata viņš ir spiests dzīvot saskaņā ar vietējiem viduslaiku likumiem. Drāmas atrisinājumā Raimondam Vējonim atlicis laiks tikai līdz vasaras vidum, kad beidzas viņa prezidentūras termiņš. Taču zināmā mērā viņš jau ir uzvarējis, jo ir pārvarējis bailes un izmisumu un atkal metis izaicinājumu Latvijas viduslaikiem," – uzsvēra Mitrofanovs.

Ziņu lente
0