Jurkāns: tagad es esmu "Maskavas spalvainā roka"

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jānis Jurkāns uzskata, ka intervijā telekanālam Russia Today pastāstījis tikai patiesību.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns radio Baltkom pastāstīja, kā tika uzņemta plašu sabiedrisko atbalsi guvusī intervija telekanālam Russia Today.

Pagājušajā nedēļā nāca klajā Jurkāna intervija programmai SophieCo, kurā politiķis pauda savu viedokli par "Krievijas draudiem", Latvijas vietu starptautiskajā politikā, krievvalodīgo integrāciju, "Ziemeļu straumi 2" un citiem aktuāliem jautājumiem.

Taču vispārēju sašutumu radīja ne tikdaudz pati intervija, cik fakts, ka tās ierakstam tika izmantota Latvijas sabiedriskās televīzijas LTV studija. Pēc sašutuma sprādziena sociālajos tīklos telekanāla telekanāla pārstāvji ziņoja, ka pieļauta kļūda, kurā vainojams kāds vārdā nenosaukts darbinieks.

Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija
"Dara, ko grib": sociālie tīkli par RT un interviju Latvijas televīzijas studijā

"Man piezvanīja no Maskavas, no Sofiko Ševarnadzes programmas SophieCo biroja, lai aprunātos par ES, NATO, Krieviju un citiem aktuāliem jautājumiem. Paskatījos, uzzināju, ka tāda pārraide ir, tajā intervijas sniedz solīdi cilvēki, pēdējais viņu starpā bija Čehijas prezidents. Turklāt intervija bija angļu valodā. Viņi piezvanīja, paziņoja, kad būs ēters Zaķusalā. Es ierados LTV studijā. Viss notika kulturāli, cilvēki priecājās, pat grima māksliniece, mani nogrimēja, kā nākas. Vienīgā problēma – monitorā redzēju tikai sevi. Nu, aprunājāmies, un es gāju mājās. Aizkulises, par to, kas un kā organizēja interviju, es nejautāju, man šķiet, tas ir tīrais bizness, nedomāju, ka mūsu televīzijā dzīvo labi," – teica Jurkāns.

Nākamajās dienās viņš izdzirdējis apsūdzības par to, ka viņš esot pretvalstisks elements, jo viņa vārdi intervijā neatbilst valsts politikai.

"Pēc tam sākās minējumi, sak, es pats esot organizējis interviju. Sak, esot zinājis jautājumus, saskaņojis atbildes. Taču es nekad neko tamlīdzīgu neesmu darījis. Es taču neapmeloju valsti. Ja teicu, ka "Ziemeļu straume 2" Latvijai būs izdevīgāka nekā sadarbība ar ASV, es pamatojos uz faktiem. Teicu, ka integrācijas process ir izgāzies, bet tā taču ir patiesība. Mums uz to ne vienu reizi vien norādījušas starptautiskās organizācijas," – apliecināja Jurkāns.

"Starp citu, kuluāros man teica: viņš (ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs) to nav izdarījis, bet tu aizgāji un ieņēmi valsts televīziju. Es tagad esmu "Maskavas spalvainā roka"," – teica Jurkāns.

Politiķis atgādināja, ka viņš jau ilgus gadus "dzīvo opozīcijā".

Латвийский политик Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Korupcija un atkarība no noskaņojuma pārmaiņām ASV: Jurkāns novērtējis perspektīvu Latvijā

"Tā nav īpaši lietderīga sajūta. Tu saņem noteiktas sabiedrības daļas skatienus un pret sevi vērstas replikas, jo tu saki "neērto patiesību". Ziniet, ir "tava patiesība", bet valstij ir "sava patiesība" un tā uzskata, ka man jāpieturas pie valsts patiesības kā bija Padomju Savienībā," – atgādināja bijušais ārlietu ministrs.

Jurkāns pauda pārliecību, ka ar to viss nebeigsies, jo tagad jāsoda tie, kas tādu interviju pieļāvuši.

"Televīzijā sāksies izmeklēšana. Šo tēmu muļļās vēl ilgi. Sak, izdarīsim tā, lai citiem ne prātā nenāktu atkārtot," – uzskata J.Jurkāns.

Ziņu lente
0