Demogrāfs: bez ģimenes lietu ministrijas neizdosies paaugstināt dzimstību

© Sputnik / Sergey MelkonovДень рождения Арно - праздник для детей
День рождения Арно - праздник для детей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējā demogrāfiskā situācija Latvijā un Igaunijā ir 15 gadus agrāk uzsāktās politikas augļi.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Lai Latvijas iedzīvotāju skaits saglabātos "nulles punktā", proti, kad iedzīvotāju skaita samazināšanās ir vienāda ar tā pieaugumu, jāpievērš uzmanība ne tikai ģimenēm ar bērniem, bet arī migrācijai, pastāstīja demogrāfs Ilmārs Mežs intervijā Latvijas Radio.

Viņš atzīmēja, ka cilvēkiem, kuri izvēlas dzemdēt bērnu, rodas papildu nabadzības risks.
"No vienas puses ir morālais spiediens - lūdzu, jaunieši organizējaties, Latvijai vajag bērnus, no otras puses, cilvēki nevēlās dalīties ar savas valsts budžeta pieklājīgu piešķīrumu dažādos ģimeņu atbalsta veidos," - pauž demogrāfs.

Ребенок - Sputnik Latvija
Latvijas simtgades antirekords – dzimstības sarukšana

Viņš norādīja, ka Latvijas iedzīvotāju skaits pēdējo 25 gadu laikā samazinās, un turpinās samazināties. Jautājums ir tajā, kā šo procesu palēnināt, jo saskaņā ar starptautiskajiem vērtējumiem, pašreizējām iedzīvotāju samazināšanas tempam saglabājoties, līdz gadsimta beigām Latvijā paliks 1,1 miljons cilvēku.

Šajā ziņā par panākumu piemēru varētu nosaukt Igauniju, kur iedzīvotāju skaits pēdējos gados "stāv uz vietas". Lai gan jaundzimušo skaits kaimiņvalstī joprojām ir nedaudz mazāks par mirušajiem, Igaunijā ir neliela migrācija.

"Varbūt pēc gadiem 50 - 100 Igaunijas iedzīvotāju skaits sāks palielināties. Katrā ziņā viņi jau šobrīd bauda 10 - 15 gadus agrāk uzsāktās politikas augļus," - Mežs atzīmēja.

Demogrāfs paziņoja, ka ilgtermiņa perspektīvā viena no dārgākajām kļūdām Latvijai bija Bērnu un ģimenes lietu ministrijas slēgšana. Šādas institūcijas neesamība kāvē svarīgu lēmumu pieņemšanu šajā jomā.

Беременность - Sputnik Latvija
Dzimstība Latvijā: prognozes nemierina

"Katrai ministrijai ir savs atbildības lauks. Labklājības ministrijā [demogrāfija] pazūd citu svarīgu pienākumu un atbildības ēnā," - norādīja demogrāfs.

Bērnu un ģimenes lietu ministrija tika likvidēta 2009. gadā, lai samazinātu budžeta izdevumus, tās funkcijas tika sadalītas starp Labklājības, Tieslietu un Izglītības ministrijām.

Pašreizējās valdības veidošanas laikā Krišjānis Kariņš piedāvāja izveidot valdībā demogrāfijas ministra amatu, ko varētu ieņemt Imants Paradnieks (Nacionālā apvienība), bet rezultātā viņam tika izveidots padomnieka demogrāfijas politikas jautājumos amats.

Jāatzīmē, ka Igaunijā, ko Mežs min par piemēru Latvijai, arī nav Ģimenes un bērnu lietu ministrijas, ar šiem jautājumiem nodarbojas Sociālo lietu ministrija.

Ziņu lente
0