ASV Valsts departaments pastāstījis, no kā piesargāties Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovРождественский рынок на Домской площади в Риге
Рождественский рынок на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ceļotājiem Latvijā nāktos piesargāties nevis no teroraktiem un ielu nekārtībām, bet gan no kabatzagļiem un neuzmanīgiem garāmgājējiem.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. ASV Valsts departaments atjaunojis savus ieteikumus ceļotājiem. Latvijai piešķirts 1. līmenis, tātad tūristiem no ASV jāsper tikai parastie piesardzības soļi.

Nedzeriet ar nepazīstamiem cilvēkiem

Ieteikumos norādīts, ka Latvija ir salīdzinoši droša valsts. Risks kļūt par nozieguma upuri Rīgā nav liels, taču pieaug vasarā, tūrisma sezonā. Izplatīti nevardarbīgi noziegumi pret privātīpašumu, piemēram, kabatas zādzības, somiņu zādzības un sīka krāpšanās.

Домская площадь - Sputnik Latvija
Rīga iekļuvusi tūristiem lētāko pilsētu desmitniekā

Vecrīga un Centrāltirgus ir kabatzagļu vidū populāras vietas, tāpat bīstamas ir arī pazemes pārejas, kas savieno Vecrīgu ar autoostu un apkārtējiem tirdzniecības centriem. Lielākā daļa incidentu ar ASV pilsoņiem notikuši pilsētas centrā vai parkos, kur ir liels skaits iereibušu cilvēku, gan atbraucēju, gan vietējo, turklāt pietiekami daudzi vēlas neko nepalaist garām, it īpaši naktīs.

Izplatītas ir arī zādzības no dzīvokļiem it īpaši vakaros – laupītāji droši iekļūst neaizslēgtās telpās, ja ir pārliecināti, ka to iemītnieki guļ.

Ieteicams piesargāties, lietojot bankomatus ielās, it īpaši Vecrīgā. Latvijā gadās krāpšanās ar kredītkartēm, taču kārtības sargi sekmīgi apkaro tās. Jāpatur prātā, ka visām operācijām ar kredītkartēm jānotiek tās īpašnieka klātbūtnē, tāpēc neļaujiet pārdevējiem aiznest karti.

Prostitūcija nav īpaši izplatīta. Tomēr ieteicams piesargāties no jaunām, pievilcīgām sievietēm, kas lūdz nopirkt dzērienu – jums var izrakstīt rēķinu pēc viltota ēdienkartes ar milzīgām cenām un neizlaist no iestādes, pirms rēķins nebūs apmaksāts, tostarp izmantojot arī fiziskas izrēķināšanās draudus.

Улица Старой Риги - Sputnik Latvija
Tūristu pieplūdums – problēma Vecrīgai

Aizvien biežāk tūristi stāsta, ka bāros viņu dzērieniem piejauktas aizdomīgas vielas. Pēc tam daudzi pamodušies viesnīcā un sapratuši, ka nauda un vērtslietas ir pazudušas. Nav ieteicams dzert ar svešiniekiem un dzert no glāzes, ko esat atstājuši bez uzraudzības.

Organizētā noziedzība Austrumeiropā aktīvi apgūst kibertelpu. Izslēdziet Wi-Fi, Bluetooth un GPS, kad neizmantojat tos, un esiet piesardzīgi ar Wi-Fi tīkliem, ko hakeri var izmantot, lai iegūtu piekļuvi jūsu telefonam. Izmantojiet VPN un neatveriet savu bankas kontu un citus svarīgus datus ar nedroša pieslēguma palīdzību.

Policisti Latvijā ir pieredzējuši un zinoši, taču dažkārt viņus nākas ilgi gaidīt. Parkos un Vecrīgā ir liels skaits pašvaldības policistu. Tūrisma policijas darbinieki labi pārvalda svešvalodas.

Pārbaude uz ceļa

Ielu stāvoklis pilsētās ir labs, autovadītāji parasti ir pieklājīgi. Ielas pilsētās bieži vien ir šauras, taču labi apgaismotas. Lauku ceļi var būt gan labā, gan šausmīgā stāvoklī. Lielās šosejas parasti ir izremontētas, uz vietējas nozīmes ceļiem sastopamas bedres, slikts apgaismojums un trūkst ceļa zīmju.

Īpaši piesardzīgiem jābūt ziemā, kad sniegā un tumsā grūti saskatāmi citi automobiļi un kājāmgājēji, it īpaši krustojumos un uz gājēju pārejām. Bieži vien kājāmgājēji uz ielas apkārt neskatās. Ja ejat kājām, parūpējieties par atstarotājiem – tie pieejami visos lielveikalos.

Города мира. Краков - Sputnik Latvija
Nosauktas tūristiem lētākās pilsētas Eiropā

Atļautais alkohola saturs autovadītāja organismā – 0,05%. Stiprajos dzērienos Latvijā alkohola saturs ir augstāks nekā ASV, un atļauto devu iespējams pārsniegt pēc vienas pudeles alus. Laiku pa laikam ceļu policija pārbauda autovadītājus.

Sabiedriskais transports ir plaši izplatīts un salīdzinoši drošs. Ja izmantojat taksometru, izvēlieties automašīnas ar radio un skaitītāju (Red Cab Taxi, Baltic Taxi vai Taxify). Ja skaitītāja nav, vienojieties par brauciena maksu savlaicīgi – autovadītāji bieži dubulto maksu braucienam uz lidostu.

Rīgā iespējams iznomāt motociklu, skūteri vai velosipēdu. Ceļi Latvijā ir līdzeni, ainavas – gleznainas, un vasarā tā ir teicama vieta velosipēdistiem un motociklistiem, tomēr pēdējā laikā palielinājies avāriju skaits, kurās tie iesaistīti.

Teroraktu risks Rīgā ir minimāls, tāpat kā pilsonisko nekārtību risks, lai arī agrāk tās ir notikušas. Presē un politiskajās debates jūtama spriedze krievu un latviešu attiecībās, taču līdz atklātai vardarbībai tā noved reti.

Ziņu lente
0