Rail Baltica vilcienu kustības grafiku sastādījušas trīs ārvalstu kompānijas

© Foto : RailbalticaВизуализация проекта Rail Baltica
Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vilcieni starp Baltijas valstu galvaspilsētām pa ātrgaitas dzelzceļa maģistrāli Rail Baltica kursēs ik pēc divām stundām.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Baltijas valstu kopuzņēmums RB Rail publicējis ātrgaitas dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica vilcienu kustības provizorisko plānu. Magistrāli plānots uzbūvēt 2025. gadā. Kustības shēmu sastādījuši divi vācu un viens dāņu uzņēmums, vēsta Dienas Bizness.

Plānots, ka ātrvilcieni no Tallinas līdz Varšavai kursēs līdz četras reizes dienā katrā virzienā visos maršrutos kopš maģistrāles atklāšanas un līdz sešas reizes dienā – 10 gadus vēlāk. Iecirknī Viļņa-Kauņa-Varšava kursēs līdz 10 vilcieni dienā.

Rail Baltica - Sputnik Latvija
Baumas par Rail Baltica "nāvi" izrādījušās pārspīlētas

Grafiks paredz arī divus nakts vilcienus: Tallina-Rīga-Kauņa-Varšava-Berlīne un Viļņa-Kauņa-Varšava-Berlīne.

Plāns paredz, ka Latvijā pasažieri divas reizes stundā varēs 10 minūšu laikā nokļūt no Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas līdz Rīgas starptautiskajai lidostai.

Vilcienu kustības plāns paredz, ka pa Rail Baltica varēs pārvietoties arī 2-3 kravas vilcieni stundā ar maksimālo ātrumu 12 km/h. Dzelzceļa kravas pārvadājumu attīstībai plānots uzbūvēt trijus lielus multimodālos termināļus: Mūgā (Igaunija), Salaspilī (Latvija) un Palemonā (Lietuva)

Paredzēti arī reģionālie pasažieru pārvadājumi no Bauskas uz Rīgu un no Salacgrīvas uz Rīgu, no Pērnavas uz Tallinu un no Mariampoles uz Viļņu.

Rail Baltica vilcienu kustības plānu 2026.-2056.gg. izstrādājuzi vācu kompānija Gauff Mobility GmbH sadarbībā ar Dānijas uzņēmumu COWI un Vācijas Institut fur Bahntechnik GmbH.

Rail Baltica ir Eiropas sliežu standarta dzelzceļa projekts ar Eiropas vilcienu kustības pārvaldes sistēmu, kurš ies no Tallinas cauri Baltijas valstīm līdz Varšavai Polijā. Projektu koordinē AS RB Rail, savstarpējs Igaunijas, Latvijas un Lietuvas uzņēmums.

Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Būt vai nebūt: ES līderus samulsinājis jautājums par eirozonas budžetu

Trases garums Igaunijā sastādīs 300 kilometrus, Lietuvā – 360 kilometrus, Latvijā – nedaudz vairāk par 300 kilometriem.

Vienošanās par Rail Baltica celtniecību parakstīta 2017. gada 31. janvārī Tallinā Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā. Vienošanās ietver valstu saistības, kuras nepieciešamas dzelzceļu satiksmes izbūvei ar Centrāleiropu. Pirmajā februārī kļuva zināms, ka projektam pievienosies Somija.

Aptuvenā dzelzceļa Rail Baltica cena sastāda ap 6 miljardiem eiro. Lielāko daļu finansējuma piešķirs ES fondi.

Par dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica īstenošanas projekta savstarpējā uzņēmuma RB Rail izpilddirektoru un valdes priekšsēdētāju ievēlēts Timo Rīhimeki. Bijusī uzņēmuma RB Rail vadītāja Baiba Rubesa atkāpās no amata pērnā gada septembrī, neilgi pirms pilnvaru termiņa beigām.

Dzelzceļa projektu plānots pabeigt līdz 2025. gadam, tā ekspluatāciju iecerēts sākt 2026. gadā.

Ziņu lente
0