Eiropas Savienība sāk "izsekot" ārvalstu investorus

CC0 / pexels / Шпион с фотоаппаратом
Шпион с фотоаппаратом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES valstu pārstāvji saskaņojuši direktīvu par jaunas struktūras izveidi, kas neļaus Ķīnas uzņēmumiem iepirkt Eiropai stratēģiski svarīgus uzņēmumus.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Eiropas Savienībā aprīlī darbu sāks jauns pārnacionālais dienests, kas izsekos visas lielās ārvalstu tiesās investīcijas Eiropas kompānijās un liegs darījumus, kuri "apdraud ES intereses". Tādas pašas iestādes nāksies izveidot visām ES valstīm, kurās to vēl nav, portālā Sputnik Igaunija vēsta Aleksejs Toms.

ES ministru padome 5. martā apstiprināja Eiropas Komisijas sagatavoto lēmumu izsekot un nepieciešamības gadījumā anulēt tiešās investīcijas no ārvalstīm. Tādējādi ES plāno liegt Ķīnas valsts uzņēmumiem pirkt stratēģiski svarīgas kompānijas Eiropā.

"Jaunā struktūra palīdzēs garantēt drošību, sabiedrisko kārtību un intereses", teikts EK preses relīzē, kontrolējot tiešās investīcijas no citām valstīm, tas ir, Eiropas nozīmes kompāniju aktīvu iegādi.

Brisele iegūs tiesības apturēt jebkuras investīcijas no ārvalstīm

Tiesa, iemeslu saraksts, kuru dēļ ārvalstu tiešo investīciju iespējams aizliegt drošības, stratēģisko interešu un sabiedriskās kārtības uzturēšanas apsvērumu dēļ, ir visai plašs un nav īpaši konkrēts, tāpēc katrā atsevišķā gadījumā to iespējams interpretēt individuāli. Taču jebkurā gadījumā, spriežot pēc visa, pēdējo vārdu teikts Brisele.

Тоннель Московского метрополитена - Sputnik Latvija
ES neļaus Ķīnai piedalīties tuneļa būvdarbos zem Baltijas jūras

Protams, ārvalstu investoram, kam tiks aizliegts noslēgt darījumu, būs iespēja apstrīdēt nacionālo varasiestāžu vai Briseles lēmumu, taču, domājams, viņa izredzes uz konflikta pozitīvu risinājumu būs visai zemas – drošība un stratēģiskās intereses ir svarīgi, visai miglaini un ārkārtīgi grūti apstrīdami jēdzieni.

Apstiprinātais dokuments, piemēram, norāda, ka ES valstīm un EK jābūt iespējai ņemt vērā tiešās ārvalstu investīcijas saturu un apstākļus, it īpaši to, kas "tieši vai netieši kontrolē ārvalstu investoru", vai aiz investora muguras patiesībā nestāv citas valsts valdība, vai ES valstī iegādātais uzņēmums nekļūs par ES interesēm neatbilstoša lielāka ārvalstu projekta vai programmas daļu.

Lai to visu noskaidrotu, valsts varasiestādes un Eiropas komisija var pieprasīt informāciju no visām tieši vai netieši darījumā iesaistītām pusēm, tostarp arī no paša potenciālā investora. Ja viņš atteiksies iesniegt nepieciešamās ziņas, tas, protams, dāvās iemeslu nepieļaut viņa darījumu – uzņēmuma vai nekustamā īpašuma iegādi.

Ķīniešu tiešo investīciju apjomi pārsnieguši 1,5 triljonus eiro

Eiropu satrauc Ķīnas valstus kompāniju noslēgto pirkuma darījumu skaita pieaugums.

Lai arī ASV tiešās investīcijas ES valstīs, saskaņā ar Briseles datiem, ir gandrīz četrkārt lielākas nekā ķīniešu kapitālieguldījumi, darījumu skaits, kuros Pekina iegādājas nozīmīgus, modernus uzņēmumus līdz ar visām to mūsdienīgajām tehnoloģijām un inovācijām, nervozē Rietumeiropu.

Производство фольги на заводе Русал Саянал - Sputnik Latvija
Tērauda krīze: Eiropas Savienība glābj savu rūpniecību no konkurentiem

"Šīsdienas lēmums apliecina, ka ES spēj rīkoties ātri, ja uz kārts liktas mūsu pilsoņu un ekonomikas stratēģiskās intereses, - Padomes lēmumu komentēja EK prezidents Žans Klods Junkers. – Investīciju kontroles un novērtējuma jaunās struktūras parādīšanās nozīmē, ka tagad mēs esam labāk nodrošināti, lai investīcijas, kas nāk no citām valstīm, patiešām kalpotu mūsu interesēm."

"ES daudz iegūs ar ārvalstu investīciju palīdzību, un tām ir liela nozīme mūsu ekonomikā, - apliecināja ES tirdzniecības komisāre Cecīlija Malmstrēma. – Taču pēdējā laikā esam novērojuši investīciju pieaugumu mūsu stratēģiskajos sektoros, kas radījis saprātīgu sabiedrisko diskusiju. Ar jaunās investīciju monitoringa struktūras palīdzību mēs esam ieņēmuši izdevīgāku pozīciju mūsu interešu aizsardzībā. Nepacietīgi gaidu, kad sāksies kopīgais darbs ar savienības valstīm, kam tagad būs jāiekļauj atbilstoši grozījumi nacionālajā likumdošanā."

Ziņu lente
0