Eiropas Centrālā banka pārņem kontroli pār PNB Banku

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasЦентральный европейский банк
Центральный европейский банк - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu un kapitāla tirgus komisija vairs nevēlas kontrolēt PNB Banku iespējamo pārmetumu un pārpratumu dēļ.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Eiropas Centrālā banka (ECB) pārņem kontroli pār Latvijas PNB Banku, kuras īpašnieks apsūdzēja Latvijas Bankas prezidentu un finanšu regulatoru korupcijā, ziņo Reuters.

Šis lēmums pieņemts pēc Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lūguma cerībā "liekiem pārpratumiem un iespējamiem pārmetumiem mūsu valstij un FKTK" pēc PNB Banka izvirzītajām apsūdzībām. ECB pārņem kontroli pār banku no 4. aprīļa.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš sagaida visas Eiropas pūliņus cīņā ar naudas atmazgāšanu

ECB kontrolē 117 lielākās eirozonas bankas, bet var pieņemt lēmumu par nelielas bankas kontroli, ja nepieciešams piemērot augstus kontroles standartus.

Iepriekš PNB Banka īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs ir iesniedzis starptautiskā arbitrāžas tiesā prasību pret Latviju, kurā apgalvojis, ka viens no valsts augstākajiem ierēdņiem (vēlāk kļuvis zināms, ka tas ir Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs) izspieda no bankas naudu, izmantojot FKTK, kā ietekmēšanas instrumentu.

2017. gadā  FKTK uzlika PNB Bankai (tolaik tai bija nosaukums Norvik) naudassodu  1,5 miljonu eiro apmērā par to, ka tās klienti ir pārkāpuši pret Ziemeļkoreju vērstās sankcijas.

Pagājušā gada sākumā Rimšēvičs tika atcelts no amata, bet februārī ES tiesa nolemj, ka tādas Latvijas darbības pārkāpj ES likumus, jo netika sniegti nekādi korupcijas pierādījumi. Pagājušajā nedēļā Rimšēvičs pirmo reizi gadā piedalījās ECB padomes sēdē.

Ziņu lente
0