Latvijā sākusies parakstu vākšana par pilnībā apmaksātu dzemdību atvaļinājumu

© Fotolia / Kaspars GrinvaldsБеременная женщина
Беременная женщина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīvu jau parakstījuši vairāk nekā 1500 cilvēku, izskatīšanai Saeimā nepieciešams savākt 10 tūkstošus parakstu.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākusies parakstu vākšana par sievietes tiesībā uz pilnā apmērā apmaksātu dzemdību atvaļinājumu.

Kā uzsver iniciatīvas autoru pārstāve Signe Groza, Saeimai derētu pārskatīt maternitātes un paternitātes pabalstu politiku, lai nodrošinātu sievietēm iespēju kaut vai uz vienu dienu saņemt dzemdību atvaļinājumu, kurš tiktu apmaksāts 100% apmērā. Spēkā esošā kārtība, kura nenodrošina sievietēm šādu iespēju, neiekļaujas dzimumu vienlīdzībā, uzskata viņa.

Grūtniece - Sputnik Latvija
Pasaules brīvie latvieši pieprasa paaugstināt dzimstību

Šodien vīriešiem ir visas tiesības un iespējas pēc bērna dzimšanas turpināt darbu, saņemot pilnvērtīgu algu, savukārt sievietēm vairumā gadījumu nākas rēķināties ar īslaicīgu darbnespēju, kad viņas parasti izmanto iespēju doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā. Taču šī atvaļinājuma laikā sievietes saņem pabalstu 80% apmērā no vidējās darba algas, no kuras tika apmaksāti sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Neskatoties uz to, ka sekojošo bērna kopšanas atvaļinājumu var paņemt jebkurš no vecākiem, vairumā gadījumu to ņem sievietes, saņemot pabalstu 60% vai 43,75% apmērā no vidējās algas, no kura tika apmaksāti sociālās apdrošināšanas iemaksas., atkarībā no atvaļinājuma ilguma – līdz viena gada vai pusotra gada bērna vecumam.

Vairumā ES valstu, tostarp Lietuvā un Igaunijā, maternitātes un paternitātes pabalsti tiek izmaksāti 100% apmērā, norāda Groza.

Iniciatīvu jau parakstījuši vairāk nekā 1500 cilvēku, izskatīšanai Saeimā nepieciešams savākt 10 tūkstošus parakstu.

Ziņu lente
0