Latviešu valodu rūpīgi izpētīs par trim miljoniem eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатышская девушка в национальном костюме
Латышская девушка в национальном костюме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētnieki cer, ka "latviešu valodas koks augs, zels, bagātīgi ražos".

RĪGA, 9. marts – Sputnik. Ceturtdien, 7. martā Latvijas Universitātē prezentēja plašu trīs gadus ilgu latviešu valodas izpētes programmu, kurai piešķirti trīs miljoni eiro, raksta skaties.lv.

Simboliskais starts tika dots programmai Latvijas Universitātē, jo tieši šajā augstskolā pirmo reizi pasaulē parādījās iespēja mācīties latviešu valodu.

Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
Papule: valstī trūkst latviešu valodas skolotāju

Kaut arī faktiski pētnieki jau sākuši savu darbu, 7. martā viņi prezentēja savu pētījumu ierēdņiem, pedagogiem un nevalstisko organizāciju darbiniekiem.

"Valoda ir dzīvs koks. Tam ir gan saknes, gan zari, gan augļi un lapas. Ir arī gadalaiki – vismaz pie mums. Gribas, lai tas koks aug, zeļ un bagātīgi ražo," - stāsta pētījumu programmas stratēģiskās vadības padomes priekšsēdētāja Gunta Arāja.

Programmā piedalīsies vairāk nekā 110 pētnieku, tā skars lielu skaitu dažādu nozaru: ontoloģiju, sociolingvistiku, gramatiku, leksiku un terminoloģiju. Plānots izpētīt arī latgaļu rakstību un līvu valodu.

Projekta vadība uzsver, ka uzsāk darbu ne no tukšas vietas – daudz jau ir izdarīts, taču ir jāturpina valodas izpēte mūsdienu posmā.

"Mums jāiet tālāk. Tieši tādēļ ir tapis šis projekts, kura virsmērķis ir stiprināt latviešu valodu, Latvijas identitāti un valsts vērtības veidojošā pamata ilgtspēju," - pauž pētījumu programmas projekta vadītāja Ina Druviete.

Plānots, ka pētījumam būs arī praktiski rezultāti, piemēram, tas varētu veicināt valodas materiālu apstrādes metožu attīstību.

Programma norisināsies līdz 2021. gada decembrim.

Ziņu lente
0