Blondīne pie kravas auto stūres ar 1200 eiro algu: kur bezdarbs dzen latvietes

© Sputnik / Виктор ТолочкоФуры на границе
Фуры на границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropā sieviešu un vīriešu attiecība šofera profesijā ir 1 pret 50, taču pakāpeniski sievietes "iekaro" arī šo nozari.

RĪGA, 9. marts – Sputnik. Sievietes Latvijā sākušas biežāk izvēlēties šofera darbu, tostarp kravu transporta. Profesijas sarežģītību kompensē stabila alga, dažādi darba labumi un karjeras attīstība, raksta Dienas Bizness.

Sieviete-šofere vairs nav retums

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) informāciju uz 1. februāri, Latvijā "C" kategorijas tiesības ir 4597 sievietēm, tie ir 5,6% no kopējā kravas auto šoferu skaita. Un ja agrāk sievietes-šoferes sēdēja pie taksometra vai trolejbusa stūres, šodien viņas vada kravas automobiļus un pat traktorus.

Нашивка Военной полиции на парадной форме - Sputnik Latvija
Par spīti sinodei kā Latvijas armijā tika sagaidīta pirmā kapelāne

"Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) reģistrēto bezdarbnieku skaitā sieviešu īpatsvars šobrīd ir 55%. Ja runa ir par transportlīdzekļu vadīšanu, tad NVA neformālās izglītības ietvaros pērn auto vadīšanu apguva 126 sievietes, traktortehniku – 39, bet divas sievietes mācījās vadīt elektrokāru. To profesiju vidū, kurās mūsu klientes iekārtojas darbā pēc bezdarba perioda, ir gan automobiļa, taksometra, mikroautobusa, tramvaja, trolejbusa, traktora un autoceltņa vadītājs, gan arī kravas automobiļa un vilcējautomobiļa vadītājs. Ja sievietei ir vēlme, spējas un vajadzība apgūt darba tirgū pieprasītu profesiju, kurā tradicionāli vairākumā ir nodarbināti vīrieši, NVA vienmēr sniedz savu atbalstu," - stāsta NVA direktore Evita Simsone .

"Autovadītāja darbs ir ļoti specifisks un sarežģīts. Sieviete - autovadītāja attiecībā pret vīrieti autovadītāju, protams, piekāpjas fiziski un darba procesā sastapsies ar lielākām grūtībām iekraušanas un izkraušanas procesā vai veicot remontdarbus ceļā. Tāda ir profesijas specifika. Tomēr vēlētos atzīmēt, ka sieviete - autovadītāja pie stūres ir vērīgāka, brauc prātīgāk un tehnikas spējas izmanto samērīgi, līdz ar to samazinās negadījumu risks," - atzīme SIA Kreiss Kvalifikācijas nodaļas instruktors Andris Pļavenieks.

Laba alga, un pie vīra iziet var

Ar vienu no sievietēm, kura izgāja apmācību un strādā par kravas auto šoferi avīze aprunājās pasākuma laikā, kurš tika veltīts tematam "Sieviete – profesionāls vadītājs", ko sarīkoja Volvo Group Trucks Latvija.

Oksana Kiseļova mācījās deviņus mēnešus, lai iegūtu "C" kategorijas tiesības un iekārtotos darbā par kravas auto šoferi. Sieviete pastāstīja, ka, apsēžoties pie kravas auto stūres, viņa uzreiz saprata, ka atrodas savā vietā, un eksāmenus nokārtoja ar pirmo piegājienu. Pēc mācībām viņa iekārtojās uz pārbaudes termiņu kravu pārvadājumu kompānijā, kur apliecināja savas profesionālās iemaņas, un jau pēc trim mēnešiem viņu pieņēma pastāvīgā darbā.

Женщина на поле рапса - Sputnik Latvija
Eurostat: Latviju vada sievietes

Kiseļova brauc maršrutā Rīga – Tallina un saņem 1200 eiro uz rokām par 15 maiņām. Taču, ja ņem vairāk maiņu, alga būs lielāka. Ar darbu sieviete ir apmierināta.

"Man īpaši patīk skatīties uz garāmgājēju reakciju. Blondīne pie stūres – tas ir kaut kas! Daži smaida, daži pat fotografē, daži pat vaicā, vai es neesmu fūru aizdzinusi un vai man ir vadītāja apliecība," - pastāstīja Kiseļova.

Viņa atzīmē, ka darbs šajā jomā – tas ir arī gandrīz pareizs veids kā tikt pie vīra.

"Apprecēties var, pat nesākot strādāt – jau kursos! Vīriešu mācās daudz vairāk, mūsu grupā, piemēram, bija vien divas sievietes. (…) Puiši un vīrieši, protams, vēlas atrast sev pāri, lai izbrauktu ekipāžā, un jau apmācību laikā met aci uz sievietēm," - pastāstīja Kiseļova.

Ziņu lente
0