Viņķele apturējusi e-veselības izstrādi

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasМедик в кабинете
Медик в кабинете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
E-veselības sistēmas trešajam posmam bija atvēlēti 5 miljoni eiro. Lai pārliecinātos, ka nauda tiks izmantota paredzētajiem mērķiem, plānots izveidot elektronisko dokumentu aprites sistēmas lietotāju padomi, kurā strādās farmaceiti, slimnīcas, pacienti un ģimenes ārsti.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Latvijas veselības ministre Ilze Viņķele nosaukusi elektroniskās veselības aprūpes sistēmu par ļoti neveiksmīgu, no dzimšanas slimu un dzemdībās nepareizi pieņemtu bērnu. Viņa pieņēmusi lēmumu apturēt e-veselības izstrādes trešā posma finansējumu, kam bija plānots iztērēt 5 milj. eiro, paziņoja ministre LNT programmā "900 sekundes".

Politiķe piezīmēja, ka labprāt pavisam slēgtu e-veselības problēmu, taču patlaban esot noteiktas saistības, ko valsts uzņēmusies, saņemot finansējumu no eirofondiem.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
E-veselība bez maksas nestrādā: par ko maksā ārsti

Pēc viņas domām, e-veselības trūkumi radušies tāpēc, ka projekta kontrole uzticēta veselības ministra birojam, nevis Veselības ministrijai. Viņķele uzsvēra, ka turpmākai projekta kontrolei jābūt visas ministrijas, nevis politiska biroja ziņā.

Politiķe pavēstīja, ka patlaban sistēmā konstatētas aptuveni 50 kļūdas, taču nauda to labošanai nav paredzēta. Patlaban minētās kļūdas tiek novērtētas. Vispirms tikšot izcelas kritiskākās, turklāt speciālisti novērtēs, kāds finansējums vajadzīgs to novēršanai.

E-veselības sistēmas ieviešana bija viena no galvenajām bijušās veselības ministres Andas Čakšas prioritātēm, kā arī stūrakmens ministrijas un ģimenes ārstu strīdā – mediķi bija pārliecināti, ka programma ārstiem nepalīdzēs, tā tikai sarežģīs dzīvi un samazinās darba ātrumu.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
Rēzeknes ārsts: e-veselība apdraud cilvēku dzīvību

Gadu pēc programmas ekspluatācijas sākuma ārsti apliecina, ka e-veselība vēl joprojām strādā briesmīgi. No šī gada 1. janvāra ārstu pienākums ir noformēt elektroniskā formātā nosūtījumus pie speciālistiem, taču tehnisku kļūdu dēļ ģimenes ārsti nespēj to paveikt. Ārsti norāda, ka sistēmā ir nepilns diagnožu saraksts, turklāt tas ir haotisks un neērti lietojams. Nav iespējams arī piestiprināt analīžu rezultātus un nav saprotams, vai iespējams nosūtījumu pie speciālista izrakstīt atkārtoti. Tas nebūt nav pilns trūkumu uzskaitījums.

Kopējā summa, kas atvēlēta elektroniskās veselības aprūpes sistēmas izstrādes projektiem, līdz ar Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējumu, sastāda 10,2 miljonus eiro. finansējums tika sadalīts starp astoņiem izstrādātājiem.

E-veselības izstrādātājiem piešķirtas sekojošas summas: Lattelecom Technology — 2,9 milj. eiro; Datorzinību centrs un ABC Software — 3,5 milj. eiro; In-volv, Tieto Latvia un ABC software — 576 tūkst. eiro: Lattelecom un Exigen services Latvia — 3,2 milj. eiro.

Ziņu lente
0