Maizes ceptuve ir šokēta: nokavējušies ar auditu un saņēmuši rēķinu par 4942 eiro

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasХлеб из пекарни "Хлеб-отец"
Хлеб из пекарни Хлеб-отец - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maizes ceptuves Liepkalni pārstāvji pastāstīja, ka saņēmuši vēstuli no Ekonomikas ministrijas, kurā vēstīts: viņiem jāsamaksā 4942 eiro – jaunā energoefektivitātes nodeva.

RĪGA, 5. marts — Sputnik. Informācija par nepieciešamību nomaksāt jaunu nodevu – gandrīz 5 tūkstošus eiro, šķiet, ļoti satraukusi pazīstamo maizes ceptuvi Liepkalni. Savas bažas ceptuves pārstāvji pastāstīja lapā Facebook.

Vispirms viņi silti pateicās visiem saviem klientiem, un pēc tam aprakstija savu problēmu.

"Mēs esam par godprātīgumu un katru mēnesi SIA "Liepkalni" sedz noteiktās obligātās iepirkuma komponentes izmaksas (tautā vairāk zināms kā bēdīgi slavenais OIKs). Tomēr, februāra beigās saņēmām vēstuli no Ekonomikas ministrijas, kura mūs atkal sarūgtināja,"- pastāstīja Liepkalnu pārstāvji.

Izrādījies, ka energoefektivitātes likums uzliek pienākumu lielajiem elektroenerģijas patērētājiem, pie kuriem pieder arī SIA "Liepkalni": ieviest un uzturēt sertificētu energopārvaldības sistēmu atbilstoši standartam. Līdz 2018.gada 1.aprīlim bija jāiesniedz uzņēmuma energoaudits.

Парогазовая теплоэлектростанция - Sputnik Latvija
Latvija ir ES absolūtais līderis pēc ekoloģisko nodokļu daļas budžetā

"Šāda audita veikšana mūsu uzņēmumā notika pirmo reizi un tas mums prasīja gan papildus laiku, gan arī papildus naudas resursus, jo audita veikšanai tika piesaistīti speciālisti no malas. Visa rezultātā, mums neizdevās iekļauties noteiktajā audita iesniegšanas termiņā, ko arī godīgi atzīstam, un, lai arī ar kavējumu, energoaudits tika veikts un iesniegts," – paskaidroja ceptuves darbinieki.

Taču Ekonomikas ministrija, kas administrē energoefektivitātes nodevu, par termiņu neievērošanu izstādījusi ceptuvei lielu rēķinu – 4942,18 EUR apmērā.

"Mums tas liek atkal aizdomāties – vai valsts tiešām atbalsta, vai tomēr šādu likumu esība ir kā papildus apgrūtinājums daudziem uzņēmumiem? Piemēram, šī likuma prasība palielina tikai izdevumus uzņēmumam un tā rezultātā, kaut arī nedaudz, bet atspoguļojas uz preces cenu veikalā," – atzīmēja uzņēmums.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Nopirki elektroenerģiju Krievijā – piemaksā: Baltijā apspriež jaunu iniciatīvu

Ceptuves pārstāvji apliecināja, ka veiktā energoaudita dati nav snieguši nekādu jaunu informāciju, jo uzņemums jau tāpat katru dienu domā, kā strādāt efektīvāk, lai nav jāpalielina cenas pircējiem.

"SIA "Liepkalni" atzīst, ka iesniegšanas termiņš tika kavēts, protams, segsim šo aprēķināto nodevu, taču tas būs atkal neliels solis atpakaļ, jo šo naudu nevaram ieguldīt savā attīstībā tagad, jo šie resursi jānovirza soda segšanai, un tikai pēc tam atkal no iestrādātā, varēsim ieguldīt savā uzņēmuma attīstībā. Mūsuprāt, šis ir tikai vēl viens apliecinājums, ka pirmsvēlēšanu retorika atšķiras no ikdienas ierēdņu karavānas, kura dodas tālāk tikai sev saprotamā virzienā," – secināja ceptuves pārstāvji un novēlēja valstij pašai savlaicīgi ievērot savus likumus un termiņus.

Atgādināsim, ka enrgoefektivitātes nodeva ieviesta 2017. gadā. To maksā uzņēmumi, kuri gadā patērē vairāk nekā 500 MWh elektroenerģijas, kuros nav iespējams veikt energoauditu vai ieviest energopārvaldes sistēmu energoresursu efektīvai izmantošanai un ietaupīt tos.

Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Enerģētiķi pamatojuši elektrības cenu pieaugumu Latvijā par 20%

Nodeva 7% apmērā no iepriekšējā kalendārā mēnesī patērētās elektroenerģijas tiek aprēķināta par katru patērēto megavatstundu, izmantojot Eurostat publicēto vidējo cenu par 1 MW elektroenerģijas rūpniecībā pagājušajā gadā.

Ceptuve Liepkalni ražo un realizē dažādu šķirņu maizi un konditorejas izstrādājumus – tā piedāvā vairāk nekā 50 veidu maizi, bulciņas, pīrādziņus, cepumus, tortes un kūkas.

Uzņēmuma ceptuves atrodas Rūjienā, Valmierā, Aizkraukles novada Liepsalā, Ķekavā un Pērnavā. Uzņēmums nodibināts 1992. gadā.

Ziņu lente
0