Ēkas vai kompensācija: ebreju īpašuma atgriešanas jautājums atkal dienas kārtībā

© Sputnik / Sergey MelkonovМемориал холокоста в Румбуле
Мемориал холокоста в Румбуле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ebreju kopiena atjauno īpašumu aprēķinus, uz kuriem tā pretendē, lai iesniegtu tos jaunajai Saeimai; Nacionālā apvienība neļāva iekļaut šo jautājumu valdības deklarācijā, bet kā ir noskaņoti pārējie.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Atkal augšā tiek celts jautājums par īpašumu atgriešanu ebreju kopienai, kuri tika atņemti Holokausta laikā. Ebreju organizācijas sākušas aprēķināt, kāda atlīdzība tiem pienākas, raksta Skaties.lv.

Pēc ilgām un karstām diskusijām, un pat Tieslietu ministra atkāpšanās no amata, pirms diviem gadiem Saeima atdeva Ebreju kopienu padomei piecas ēkas, kuras piederēja ebreju kopienai pirms Otrā pasaules kara.

Viena no šīm ēkām Ludzas ielā joprojām stāv tukša – saskaņā ar padomes aprēķiniem, ir nepieciešams apmēram miljons eiro, lai to savestu kārtībā.

"Tie pieci īpašumi bija pirmais solis un kamēr tas jautājums netiks atrisināts ar visiem pārējiem īpašumiem tikmēr mēs viņu cilāsim," paziņoja Latvijas ebreju kopienas restitūcijas fonda valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Krupņikovs.

Šobrīd notiek 275 ēku vērtības noteikšana, lai tuvākajā laikā, iespējams, maijā to varētu iesniegt Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām.

8 мая на Братском кладбище в Риге - Sputnik Latvija
Muzeja "Ebreji Latvijā" direktors: Cukuram nav vietas Brāļu kapos

"Ir īpašumu saraksts un mēs gribētu saņemt atlīdzinājumu, šī īpašuma kadastrālās vērtības atlīdzinājumu. Mēs pārbaudīsim vēlreiz šo mūsu sarakstu, aktualizēsim viņu, pārbaudīsim vēlreiz visus dokumentus un varēsim nosaukt ciparu, kurš ir pamatots," pastāstīja Krupņikovs.

Padome apvieno apmēram astoņus tūkstošus Latvijas ebreju, bet ne visus. No organizācijas izstājusies kopiena "Šamir". Tās vadītājs rabīns Menahems Barkahans publiski paziņoja, ka kompensācija jāsadala starp visām ebreju organizācijām, bet kopienas īpašumu kopējā vērtība pārsniedz 200 miljonus eiro.

Ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu valdības deklarācijā vēlējās iekļaut "Attīstībai/Par!", taču šo piedāvājumu bloķēja Nacionālā apvienība.

"Nevaram mēs izcelt vienu tautību un teikt, ka piederība šai tautībai vai biedrībai, kas pārstāv to, varētu nozīmēt ekskluzīvu attieksmi, katru priekšlikumu mēs skatīsimies atsevišķi," paziņoja Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Nacionālā apvienība atbalsta reliģisko ēku atgriešanu, savukārt "Attīstībai/Par!" ir lielāka tieksme runāt par kompensācijām.

Международный день памяти жертв Холокоста отмечается 27 января - Sputnik Latvija
Video
Aizmirst nedrikst: visā pasaulē atceras holokausta upurus

"Droši vien, ka būtu ārkārtīgi sarežģīti to risināt caur tieši īpašumu atdošanu, iespējams, tas ir finanšu jautājums, kā to dara, piemēram Lietuva, kas ir vienojusies ar ebreju kopienu, kā tiek ilgākā laikā izmaksāta tāda kompensācija," sacīja "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts.

Ebreju īpašumu restitūcija ir iekļauta valdošās koalīcijas partiju sadarbības līgumā kā jautājums, kuru iespējams iesniegt Saeimas izskatīšanai, neatkarīgi no partneru viedokļa. "Attīstībai/Par!" piedāvā atrisināt šo jautājumu, taču politisko spēku vairākums un premjerministrs Krišjānis Kariņš atturas no savas pozīcijas paušanas, kamēr jautājums nebūs oficiāli iekļauts valdības dienas kārtībā.

Ziņu lente
0